друкувати


Agro.ReformsUA розробила нову концепцію приватизації

11 березня 2016, 10:15

Експерти Agro.Reforms UA розробили нову концепцію приватизації держмайна в АПК. Про це повідомляє прес-служба Agro.ReformsUA.

«Сьогодні потрібно вносити кардинальні зміни в закон «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» та концептуально змінювати підходи до приватизації», - заявляють експерти Agro.ReformsUA і виносять на публічне обговорення розроблену концепцію приватизації в АПК.

За словами експертів, питання регулювання приватизації державного та комунального майна кілька разів піднімався на рівні розробки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі», але всі вони носили точковий характер і в них був відсутній комплексний підхід до приватизації.

«Не дивлячись на те, що всі вертикалі влади підтримують тотальну приватизацію, її процес йде досить повільно, основна причина цього - відсутність законодавчого регулювання та чіткого сценарію приватизаційного процесу», - зазначає експерт з аграрного та земельного права Agro.ReformsUA Дмитро Сімашко.

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко зазначає, що приватизація держмайна стала одним з пріоритетних напрямків роботи Мінагропроду на 2016 рік, але для того, щоб прискорити процес потрібна концепція, розумний і виважений підхід з урахуванням особливостей господарювання і соціальної ситуації в Україні.

Експерти Agro.ReformsUA розробили кардинально нову концепцію приватизації в АПК і проаналізували міжнародний досвід приватизації державного майна.

«Аналіз міжнародного досвіду показує, що приватизація в аграрному секторі в кожній країні йшла своїм шляхом. Головною особливістю приватизації в сільському господарстві є наявність великої кількості земель у власності держави і державних підприємств, що характерно для постсоціалістичних країн Центральної та Східної Європи. Тому в цих країнах приватизація в аграрному секторі розвивалася за індивідуальними сценаріями, оскільки кожна країна самостійно вирішила земельне питання», - пояснює Дмитро Сімашко.

Розробники заявляють, що концепція поки що перебуває на етапі публічного обговорення і може бути доопрацьована з урахуванням думок і пропозицій експертів.

Latifundist.com