друкувати


Українські чорноземи планують вивозити вагонами — заява

21 липня 2017, 10:08

Катар планує вивозити українські чорноземи для створення у провінції Баладіят Еш-Шамаль оазу землеробства. Про це повідомив народний депутат Олексій Мушак на своїй сторінці у Facebook.

За словами Мушака, секретний план купівлі українських земель був схвалений еміром Катару Тамімом бін Хамад Аль Тані минулого тижня.

«Катар придивляється до української землі. Доха (столиця. – Ред.), налякана недавньою продовольчою блокадою з боку арабських країн, зробила висновки. Єдиний можливий спосіб захистити себе в майбутньому — це зробити свій аграрний оазис. Для цього вибрано провінцію Баладіят Еш-Шамаль із територією в 902 км². Оскільки в Катарі немає води, необхідної для землеробства, то буде побудовано гігантські опріснювачі на березі Перської затоки. Залишилося лише одне питання — де взяти родючу землю. Відповідь очевидна. В Україні. Катарські інвестори планують скупити святу українську землю. А далі — вивезти її до себе. За грошима питання не стане. Всього для покриття провінції Еш-Шамаль 40-сантиметровим родючим шаром необхідно 500 млн тон українського чорнозему», — розповів Мушак.

Нардеп зазначає, що наразі є проблема з логістикою, адже найбільший стивідор України — компанія ТІС — може перевалювати лише 21,6 млн тонн на рік. Це за умови відмови від перевалки зерна, руди, вугілля, хімдобрив. А це означає 20 років очікування. Плюс "Укрзалізниця" занепадає.

Та нічого не зможе зупинити катарських інвесторів, коли вони бачать український чорнозем. У порту "Південний" активно йдуть днопоглиблювальні роботи, щоб для вивозу національного багатства могли заходити великі судна. Повним ходом реалізуються плани з розвитку річкового транспорту. Таким чином із Чорнобаївського району Черкаської області можна буде на баржах спускати «чорне золото України». З Полтавщини будуть вивозити вагонами. Саме задля цього скоро в три зміни буде працювати Крюківський вагонобудівний завод. Поки що залишається незакритим питання логістики з Вінниччини та Хмельницької області. Цим регіонам України обезземелення загрожує менше, але ризики все ще високі» — вважає Мушак.

Він додає, що саме невирішення питання логістики з цих двох областей обумовили зміну позиції МВФ щодо земельного питання.

Відтермінування реформи, на що погодилися в Вашингтоні, буде використано для доопрацювання плану», — уточнив нардеп.

За його словами, перевезення землі обійдеться катарцям у $5 млрд — за ці кошти можна було б скупити всі українські аграрні компанії з ТОП-10.

Але навіщо заморочувати себе купівлею працюючого бізнесу? Кращого від українського чорнозему нічого немає. Знаючи любов до грошей деяких можновладців України, нема сумнівів, що цей план буде виконано до останньої крапки», — підсумовує Мушак.

Матеріал опубліковано з дозволу автора і  є  його  гумористичним баченням проблем земельного питання.