друкувати


Гройсман окреслив ключові пріоритети децентралізації

20 липня 2017, 17:05

Завершення об’єднання громад, проведення секторальних реформ, місцевий економічний розвиток та залучення громадян до ухвалення рішень – основні пріоритети децентралізації, яка стала однією з найбільш успішних реформ у країні. Про це повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму «Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку» у Тернополі.

Прем’єр-міністр розповів, що за три роки децентралізації доходи місцевих бюджетів зросли на 100 млрд грн.

За словами Гроймана, це стало причиною об’єднання громад. Сьогодні в Україні об’єдналися понад 400 громад, і вони  вже формують бездотаційні бюджети, виходять на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Це тільки початок, але вже сьогодні можна сказати – попри труднощі, ми маємо успіхи. Ідея (децентралізації) визнається як одна з найбільш успішних реформ у країні. Але треба йти далі. Ми виходимо на новий етап реформи», – зазначив прем’єр-міністр.

Голова уряду підкреслив, що наразі необхідно завершити процес об’єднання територіальних громад – через діалог та постійний контакт із людьми, визначити оптимальну модель розподілу повноважень і сформувати модель системи представництва центральних органів виконавчої влади на місцях.

Надалі планується впровадження секторальних реформ, зокрема у сферах освіти та охорони здоров’я, поліпшення інвестиційного клімату. Окремий рядок – розвиток земельних відносин  та цільова підтримка малого й середнього бізнесу на селі. У цьому контексті Володимир Гройсман повідомив, що уряд закладатиме в проект бюджету на 2018 рік не менше 1 млрд грн на програму підтримки фермерства.