друкувати


Які держпідприємства, швидше за все, підуть із молотка

20 липня 2017, 13:48

Проект держбюджету на 2017 рік передбачає надходження близько 17 млрд грн від приватизації. Які саме підприємства, в першу чергу, можуть піти «з молотка», розповів економічний експерт Андрій Новак у коментарі УНН.

За словами Новака, процес приватизації в Україні вже третій рік поспіль не рухається далі амбітних планів. На його думку, серед можливих причин — небажання влади зробити процес приватизації державних підприємств максимально відкритим. Водночас, швидкість передачі тих чи інших об’єктів у приватні руки надалі буде залежати від рівня лобістських груп, які ними зацікавляться. 

За словами експерта, у 2016 році Фонд держмайна планував перерахувати до бюджету 17,1 млрд грн. Однак, амбітні плани було реалізовано лише на 1%, бо Україна минулого року отримала від приватизації лише 189 млн грн. 

Проект держбюджету на 2017 рік знову передбачає надходження близько 17 млрд грн від приватизації. Думаю, що ми не отримаємо навіть десятої частини від цього. Одна із причин — різко впала ціна на головний об'єкт, який мав принести  найбільшу частку із цих запланованих грошей, — Одеський припортовий завод (ОПЗ). Сьогодні говоримо про $250 млн замість пропонованих раніше $600 млн»,  — зазначив він.

До того ж Новак вважає, що від посадовців варто очікувати чергових спроб перерозподілити «залишки державної власності між своїми українськими бізнес-групами». Саме тому швидкість приватизації тих чи інших об’єктів у цьому та наступних роках залежатиме від наполегливості й рівня впливовості тієї чи іншої «бізнес-групи».