друкувати


Вчені НААН розробили 5 моделей розвитку українського села

20 липня 2017, 10:00

Наразі в Україні сформувалися п’ять основних моделей розвитку сільських територій. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

«У світі важко знайти однозначну модель. В Європі, як правило, використовують комбіновані. На нашу думку, Україні також не варто зосереджуватися лише на якійсь одній моделі», — додав Юрій Лупенко.

Він пояснив суть кожної з них окремо.

Галузева: сільський розвиток ототожнюється із загальною модернізацією сільського господарства та агропродовольчого комплексу.

Перерозподільча: сільський розвиток пов'язаний зі зменшенням відмінностей між найвідсталішими сільськими регіонами та іншими секторами економіки.

Територіальна (або кластерна): відбувається локальне формування економічно активних територіальних громад чи територій на основі інтеграції усіх компонентів сільського розвитку.

Селоцентристська, або селозберігаюча: у пріоритеті — задоволення інтересів та збереження традицій сільського населення, характерних інституційних особливостей сільських територій.

Змішана: задіяні окремі компоненти різних моделей, переважно галузевої і територіальної.