друкувати


Мінагрополітики не допомагає садівникам зі створенням спеціальної комісії

18 липня 2017, 19:03

Міністерство аграрної політики та продовольства України не бере до уваги пропозицію Асоціації «Укрсадпром» щодо створення спеціальної комісії для оцінки завданих підприємствам галузі збитків. Про це повідомляється на сайті Асоціації.

З відповідною ініціативою Асоціація виступила ще на початку травня. Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав пропозицію.

Втрати врожаю фруктів, ягід та горіхів, за оцінкою профільного міністерства, не перевищують 30%. Але за даними Асоціації, втрати від травневих заморозків складають 50%. Град і буревії, якими супроводжується літо 2017 року, можуть призвести до більш значних втрат, у результаті чого на ринках свіжої продукції та переробки буде спостерігатися дефіцит пропозицій навіть такої поширеної групи товарів, як яблука.

Зокрема, через негоду постраждали сади Хмельницької, Львівської та Вінницької областей. Буревії призвели до повалення дерев, а град побив плоди на деревах. Здебільшого постраждали молоді дерева. Так, в одному з господарств Хмельницької області буревій на значній площі повалив 4-річні насадження, які щойно вступили в плодоношення.