друкувати


Імпорт українського молока в 9 разів менший від експорту

18 липня 2017, 17:13

Хоча поточні показники зовнішньої молочної торгівлі набагато нижчі від докризового 2013 року, але в порівнянні з періодом глибокої кризи двох попередніх років український молочний експорт дійсно можна вважати успішним. Про це повідомляє Інфагро.

За перше півріччя 2017 року експорт більшості молокопродуктів суттєво збільшився і на тлі зростання цін валютна виручка від зовнішньої реалізації виявилася майже удвічі більшою у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Молочної продукції (в т. ч. "молоковмісні") було вивезено з країни на суму в 215 млн доларів.

Найбільш істотним виявилося зростання продажів сирних продуктів (майже утричі в натуральному вираженні), в три рази збільшено експорт вершкового масла, більш ніж удвічі — реалізація сухого цільного молока. Водночас зовнішні продажу сухого знежиреного молока і молочних консервів помітно скоротилися.

Відносно червневого експорту в порівнянні з минулим роком варто відзначити відчутне зростання знову ж таки, за сирними продуктами, маслом, СЦМ. Реалізація консервів, СОМ, спредів упала.

Для імпорту в поточному році теж притаманний приріст майже за всіма товарними позиціями, але істотні зовнішні закупівлі — тільки в категорії сирів, ввезення яких зрослоприблизно на третину.

Загалом, молочний імпорт поки не критичний, у грошовому вираженні він в 9 разів менший від експорту.

У липні кардинальних змін у зовнішній торгівлі молокопродуктами не відбудеться, а ось в серпні варто розраховувати на падіння продажів цілого ряду молокопродуктів.