друкувати


Україна може залишитися без третього траншу

18 липня 2017, 12:22

Якщо Україна до кінця жовтня не зможе виконати низку умов Європейського Союзу, то може не отримати третій транш макрофінансової допомоги від ЄС в сумі 600 млн євро. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо Україна не виконає цих умов до кінця жовтня у прийнятному для наших партнерів форматі, хоча б так, щоб деякі питання перебували на фінальній стадії, то ми не зможемо отримати останній транш макрофінансової допомоги", — розповіла віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Вона зазначила, що ця програма допомоги від ЄС закінчується 4 січня 2018 року, і якщо Україна не встигне, то необхідно буде проводити нові переговори.

Серед умов, які Україна має виконати: створення умов, за яких було б неможливо порушувати зобов'язання України щодо Зони вільної торгівлі з ЄС (як мораторій на продаж лісу-кругляку або запровадження додаткових мит на вивезення товарів), створення автоматизованої системи попередньої перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції електронних декларацій з використанням доступу до всіх реєстрів, зокрема Державної фіскальної служби. Для вирішення цього питання необхідно внести зміни до законів, а НАЗК має провести організаційні дії для початку роботи такої системи.

Вимогою також є створення відкритого реєстру неповернених кредитів.

Окрім того, серед вимог — вирішення питання соціальних виплат переселенцям.

Климпуш-Цинцадзе заявляє, що в цьому питанні досягнуто відчутного прогресу — Міністерство соціальної політики провело перереєстрацію і щотижня передає ЄС статистику здійснення виплат.