друкувати


Одеський регіон має потенціал для створення агрокластерів

18 липня 2017, 12:09

За 5 місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області значно збільшили виробництво готових та консервованих харчових продуктів, що свідчить про експортний потенціал регіону. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої, міністерство бачить значний потенціал для збільшення експорту з регіону продукції таких секторів, як виноградарство та виноробство, овочівництво, садівництво та м’ясне скотарство.

За 5 місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області збільшили виробництво консервованих продуктів із м’яса та субпродуктів на 26,7%, рибних консерв – на 25,5%, олії соняшникової нерафінованої – на 64,6%, сирів жирних – на 74%, круп – на 53,9% тощо. При цьому експорт аграрної продукції, виробленої в області у 2016 році, становив $1169,8 млн», — підкреслила заступник міністра.

За її словами, переважну частку в експорті області у 2016 році мала продукція рослинництва — $1048 млн, а продукції тваринництва було експортовано на $989,4 млн

Зважаючи на наведену статистику, особливу увагу виробників регіону я б хотіла привернути до таких надзвичайно цікавих для Одещини можливостей, як органічне сільське господарство та виробництво продуктів із захищеними географічними зазначеннями або традиційною рецептурою», — зазначила Трофімцева.

Окрім того, заступник міністра додала, що в Одеській області діє понад три десятки обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів. Тому тема об’єднання виробників не є новою, але для ефективнішого використання сильних сторін регіону варто почати роботу над створенням регіонального кластеру, наприклад, у галузі виноробства та виноградарства або логістичного хабу із залученням учасників із науки, освіти, виробництва, переробки та інших підсекторів.