друкувати


В Україні стартував проект ФАО щодо безпеки рибних продуктів

17 липня 2017, 19:44

Офіційно стартував проект ФАО, головною метою якого є створення сучасної національної системи безпеки харчових продуктів у рибному господарстві. Про це повідомляє АгроПерспектива.

Даний проект буде виконано у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України та за фінансової підтримки уряду Норвегії. Реалізація проекту сприятиме покращенню законодавчої системи, розвитку продовольчих ланцюгів рибної промисловості та доступу українських рибних виробників на міжнародні ринки.

Погодження договору проекту символізує готовність уряду України до поліпшення координації між різними національними установами, виявлення прогалин у чинному законодавстві та створення ефективної системи управління безпечністю рибних продуктів.

На основі результатів дослідження ФАО, проведеного у листопаді 2016 року, у рамках проекту буде проведено аналіз рівня відповідності законодавства України вимогам Європейського Союзу.

До проекту також увійдуть інформаційно-пояснювальна кампанія для рибогосподарських лабораторій щодо їхніх обов’язків відповідно до нових правил, а також тренінги для інспекторів рибної продукції щодо імпорту та вимог до сертифікації.

Інспектори з продовольства пройдуть спеціальне навчання з перевірки риболовних суден, посадкових майданчиків, рибопереробних заводів та управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

Для ФАО реалізація даного проекту є надзвичайно важливою, особливо в умовах нещодавнього спалаху ботулізму в Україні через вживання рибної продукції», — сказав координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков.

За його словами, серйозної уваги вимагає той факт, що сьогодні не існує належного контролю за санітарно-технічними й санітарно-гігієнічними умовами виробництва.

ФАО має значний досвід у наданні технічної підтримки в управлінні санітарними та фітосанітарними проблемами в інших країнах світу. У нас вже є напрацьована база інструментів для більшості питань, які повинні бути врегульовані в рамках цього проекту», — додає він.

На його думку, цей проект потрібен не лише державним службам для налагодження системи управління, а й бізнесу, оскільки в Україні є багато наявних та потенційних виробників-експортерів до ЄС, для яких гармонізація нашого законодавства значно спростить їхню діяльність.

Окрім того, проект забезпечить міцну підтримку рибалкам, трейдерам і переробникам продукції у питаннях відстеження, контролю та маркування товарів відповідно до нових уніфікованих із ЄС регуляторних вимог», — зазначив головний державний інспектор ветеринарної медицини Борис Кобаль.

Проект ФАО діятиме до квітня 2018 року і сприятиме Міністерству аграрної політики та продовольства України , Представництву ЄС при міністерстві та іншим ініціативам ФАО, в рамках яких було нещодавно завершено дослідження рибництва та аквакультури в Україні, у комплексному покращенні сектору.