друкувати


Затверджено механізм здійснення заходів державного контролю у сфері насінництва та розсадництва

17 липня 2017, 18:26

Уряд затвердив механізм здійснення заходів державного контролю у сфері насінництва та розсадництва. Відповідну постанову Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року №507 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері насінництва та розсадництва та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» оприлюднено на Урядовому порталі.

Прийняття постанови дозволить виконати вимоги Закону України «Про насіння і садивний матеріал» у частині проведення заходів державного контролю Держпродспоживслужбою у сфері насінництва та розсадництва шляхом затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері насінництва та розсадництва та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду.

Визначення таких єдиних критеріїв дасть можливість чітко врегулювати кількість і частоту здійснення перевірок та коло суб’єктів господарювання, які належать до високого, середнього та незначного ступенів ризику у відповідній сфері.

Так, відповідно до критеріїв, планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Якщо ж упродовж останніх трьох років порушень не фіксувалося, термін проведення перевірки збільшується у 1,5 разу з урахуванням аналізу ризиків.

У випадку, коли суб’єкт господарювання може бути віднесений одночасно до двох або більше ступенів ризику, такий суб’єкт належить до більш високого ступеня ризику з числа тих, до яких він може бути віднесений.