друкувати


У перші роки після запуску ринку землі рентабельність агробізнесу зменшиться

18 липня 2017, 08:17

Після запровадження ринку землі відбудеться зниження рентабельності аграрного бізнесу в цілому. Таку думку висловив експерт з питань земельних відносин Андрій Мартин, повідомляє кореспондент AgroPolit.com

«Зниження рентабельності відбудеться через зростання конкуренції у сфері доступу до земельних ресурсів. Бізнес змушений буде витрачати більше грошей: піднімати орендну плату, щоб втримати орендодавців, а коли власники паїв вирішать продати земельну ділянку, треба буде шукати гроші на викуп», — спрогнозував Мартин.

На його думку, найшвидше до нових умов пристосуються агрохолдинги, оскільки вони мають декілька переваг перед фермерами.

Великі агрохолдинги будуть у кращій позиції. Вони мають доступ до більш дешевих кредитних ресурсів, самі обороти у них такі, що вони можуть знайти гроші на викуп землі. Для дрібних ферм це буде складніше, тому що менші обороти, немає доступу до дешевого кредитування та прямого виходу на зовнішні ринки», — відзначив експерт.

Однак, Мартин наголосив, що хоча фермери і не мають доступу до дешевого кредитування, вони все ж купують землю навіть за нинішніх умов.

Фермери дуже часто купують землю, яку зараз обробляюють. Найчастіше викуп відбувається через договори емфітевзису. Найбільший рекорд був у Гадяцькому районі Полтавської області, коли фермер заплатив за пай 380 тис. грн», — зазначив Андрій Мартин.

Тим не менш, експерт з земельних питань підкреслив, що відкриття ринку землі дозволить створити прозорий ринок землі та створить додатковий фінансовий ресурс.

В найближчі роки відбудеться просідання ринку, але потім почне розвиватися агробізнес здорової людини, який базується на власності на землю з можливістю вкладати довгострокові інвестиції, — каже Мартин, і додає: Будемо сподіватися, що завдяки цьому запрацює кредитування під заставу земель, що дасть для бізнесу недорогі кредитні ресурси». 

Олександр Ярощук для AgroPolit.com