друкувати


Фінансування лабораторних досліджень зросте до 10 тис. відсотків

17 липня 2017, 17:28

Цьогоріч науковці на розвиток галузі (проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень тощо) отримають від держави у 100 разів більше коштів, ніж минулого року. Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.

У травні цього року Асоціація тваринників України звернулася із запитом до Мінагрополітики (запит № 37-21-15/12677 від 23.05.2017 року) для отримання інформації щодо розподілу витрат на аграрну галузь.

У листі-відповіді Міністерство аграрної політики та продовольства України привело таблиці витрат на загальне фінансування аграрної галузі на 2017 рік.

Детальніше про статтю видатків та кредитування на «Проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду)» за 2016 та 2017 роки дивіться в таблиці:

Наука в Україні завжди залишалася поза увагою. Вчені, які отримують копійчану зарплатню, змушені йти працювати в інші сфери, щоби вижити та прогодувати родину. Про який розвиток науки можна говорити? А між тим, саме від науковців багато в чому залежить майбутнє нашого тваринництва. Щоб запобігти тим чи іншим хворобам тварин, потрібні серйозні наукові розробки, створення вакцин і ліків, формування профілактичних заходів», – розповіла голова Асоціації тваринників Ірина Паламар.

За її словами, для подолання тієї ж АЧС, яка вбиває українське свинарство, необхідна серйозна співпраця влади саме з науковцями, які володіють професійними знаннями щодо боротьби з епізоотією.

Тому мене тішить, що влада нарешті, усвідомила необхідність допомоги науковцям, і значною мірою підвищила фінансування. Це дуже важливий крок для підтримки всієї аграрної галузі. Але головне, щоб ці гроші дійшли до вчених, а не застрягли в бюрократичних коридорах. Тому пізніше ми обов’язково запитаємо, як вони були використані», – підсумувала Ірина Паламар.