друкувати


Землі запасу надаються з використанням корупційних схем

17 липня 2017, 13:37

Для закриття питання виділення землі учасникам АТО можна взяти їх із 2,5 млн га земель запасу, які наразі надаються з використанням корупційних схем. Про це повідомив радник міністра МВС Михайло Апостол на своїй сторінці у Facebook.

За словами радника міністра, Постанова від 7 червня 2017 року №413, яка мала ліквідувати корупційні схеми у сфері використання державних земель сільськогосподарського призначення, сприяє розплоду хабарництва.

На сьогодні у державній власності перебуває 10,4 млн га с/г угідь ,з яких 3,2 млн га — у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій, 2,5 млн га — у запасі (не надані у власність та користування), решта — в оренді. Хтось бачив 2,5 млн га нерозораних пустирів?»,  — говорить Апостол.

Він зазначає, що є прокладка, яка називається чиновником, котрий за різними корупційними схемами цю землю віддав незаконно в користування.

Михайло Апостол також розповів, що при МВС України створено управління у справах учасників АТО, яке займається вирішенням усіх соціальних питань учасників бойових дій і допомагає у вирішенні всіх технічних питань — до моменту отримання актів на земельні ділянки.

Голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський пояснює, що «Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» передбачає, що кожного кварталу у власність громадянам України може бути передано не більше 25% від площі землі, зданої в оренду в попередньому кварталі. При цьому перевагу щодо отримання землі повинні мати учасники АТО.

Член Всеукраїнської аграрної ради Алім Мищук впевнений, що постанова сприятиме корупції у сфері виділення державних земель у приватну власність.

Якщо в поточному кварталі ми продамо з аукціону право оренди на 1 тис. га, то в наступному кварталі Держгеокадастр області має право пустити 250 га на розпаювання між людьми. Але, наприклад, для Хмельницької області ми порахували, що таким чином землі не вистачить навіть для учасників АТО. У нас на сьогоднішній день подано заяв від учасників АТО майже на 5 тис. га, а здаємо в оренду ми близько 500—600 га у квартал. Тобто про простих громадян взагалі йтися не може. Буде божевільна корупція з боку тих, хто захоче «вписатися» у чергу», — підсумував Алім Мищук.