друкувати


Чи з’являться в Україні іноземні власники після відкриття ринку землі?

16 липня 2017, 13:07

За прогнозами FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), населення світу до 2050 року зросте до 9,1 мільярда чоловік, що викличе необхідність збільшити агровиробництво на 70%. Як такі прогнози відносяться до відкриття ринку землі в Україні – пояснив заступник голови Громадського руху «Кріпак» Євген Черняк у своєму блозі «Чорне золото України: чи дозволяти продаж сільськогосподарської землі іноземцям?».

Нагадаємо, що раніше Черняк розповідав, що відстрочення допуску іноземних компаній до української землі не завадить їм прийти до нас пізніше.

Уявіть, що ви — власник агрокомпанії. 70% — це значний рівень зростання, досягти якого можливо за рахунок двох стратегій: а) збільшення земельних масивів, котрі обробляються; б) підвищення ефективності виробництва», — припускає Черняк.

Він зазначає, що для підвищення ефективності виробництва потрібно застосовувати переважно високоточні методи чи органічні технології.

Компанії, які готові реалізувати таку стратегію, складають меншість. Це або гравці з високим матеріальним та інтелектуальним ресурсом, або дуже дрібні виробники», — уточнює заступник голови Громадського руху «Кріпак».

На його думку, є більша вірогідність того, що власники компаній почнуть розширювати земельні масиви та робити все для перерозподілу високопродуктивних ґрунтів, якими, як ми знаємо ще зі шкільної парти, є чорноземи.

Повірте, з вірогідністю до 80% так само думають і в світі. Тому іноземні компанії чекатимуть можливість зайти на українські землі й через 20 років», — підсумував Черняк.