друкувати


Концепція земельної реформи від Олексія Мушака

15 липня 2017, 09:16

Депутат від «Блоку Петра Порошенко», член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олексій Мушак не підтримує концепцію земельної реформи, що зараз пропонується урядом Володимира Гройсмана, але має свій законопроект і бачення того, як має відбуватися зняття мораторію. Про це повідомляє АgroРolit.com.

На думку депутата, ринок землі має бути відкритий з 1 січня 2018 року для громадян і підприємств України. Мінімальна ціна земельних ділянок повинна становити не нижче нормативно-грошової оцінки.

У разі зміни цільового призначення земельної ділянки в перші 5 років після відкриття ринку сплачується додаткове мито в розмірі 400% нормативно-грошових оцінок», - розповідає він.

Нардеп наголошує, що в разі перепродажу земельної ділянки в перші 5 років після відкриття ринку сплачується мито в розмірі 100% нормативно-грошової оцінки.

«У разі рівних пропозицій переважне право на викуп земельної ділянки має існуючий орендар. А усі договори оренди, незалежно від зміни власника землі, мають діяти до кінця терміну угоди», - відмітив Мушак.

Депутат зазначає, що за його концепцією земля може надаватися в заставу.

У випадку переходу ділянки до банку, він зобов’язаний її продати протягом 2 років», - підкреслює член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

За його словами, така модель допоможе скасувати корупційну схему безоплатної приватизації.

Серед запобіжників Мушак, в першу чергу, виділяє заборону купувати землі сільскогосподаського призначення іноземцям. У разі якщо основний бенефіціар української компанії громадянин або підприємство управляється з країни-агресора, він пропонує вилучати землі на користь держави України по спеціальній процедурі.

Щодо обмежень площі земель с/г призначення в одних руках, депутат наводить наступні цифри: