друкувати


Куди поділось більше 600 тис. га земель аграрної науки?

10 березня 2016, 12:08

Те, що сьогодні університети, коледжі, інститути, дослідні станції за цих умов викручуються, хто як може, то це питання до фінансового розподілу видатків і доходів із бюджету. Якщо освіту не фінансують, то, відповідно, вона шукатиме способів вижити. Про це в екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив колишній міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

На його думку, продаж державних земель аграрної науки зараз недоцільний. Якщо є неефективний менеджмент, то треба його перепризначати, а не змінювати форму власності. Тим більше, що мова наразі йде про продаж у найнесприятливіший для цього час.

«Адже Академія аграрних наук України із земельним банком в один мільйон га буквально за кілька років управління людей, яких мені, до речі, пропонували багато разів всунути в міністерство, стала управителем трохи більше 400 тис. га, тобто 600 тис. га із земельного банку земель кудись безслідно зникли», — зазначив він.

Продаж землі неприпустимий у принципі — раз. А землі науки та освіти категорично ніхто немає права чіпати — два. Чи використовуються вони сьогодні ефективно? Очевидно, що ні. Яким шляхом треба іти, щоб підвищити ефективність використання цих земель? Явно — не приватизацією, бо тоді розвиватиметься на цих територіях рослинництво, тобто вирощуватимуть зерно, кукурудзу, соняшник, а в кращому випадку — звичайне підприємство, яке втратить безцінні землі», — повідомив Швайка.

AgroPolit.com