друкувати


Бізнес-асоціація налаштована не допустити концесії у лісовій галузі

14 липня 2017, 13:48

Європейська Бізнес Асоціація(ЄБА) звертається до Президента України, прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради України з проханням не допустити передачу в концесію державних лісових господарств. Про це повідомляється в прес-релізі ЄБА.

4 липня 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами, що перебувають у підпорядкуванні центральних органів влади. Розроблена концепція визначає, які державні підприємства в довгостроковому періоді залишаться у державній власності, а які будуть передані в концесію, приватизовані чи ліквідовані. Зокрема, передбачається, що 359 об'єктів державної власності буде передано в концесію, зокрема й лісові господарства.

Комітет деревообробної та меблевої галузі Асоціації розглядає передачу лісових господарств у концесію як таку, що несе в собі ризики та може призвести до експлуатаційної політики лісокористування приватними структурами, що матиме вкрай негативний вплив на лісову галузь.

Будь-які масштабні зміни у лісовій галузі повинні насамперед мати чіткі цілі та інструменти для їхнього досягнення, базуватися на детальному економічному аналізі, прорахунку та мінімізації ризиків, однак, виходячи з офіційно опублікованих матеріалів, цього не передбачається.

Представники Комітету Асоціації застерігають, що на сьогодні не проведена прозора інвентаризація лісового фонду, все ще не закріплено на законодавчому рівні систему електронного обліку деревини, яка має показувати реальні об’єми заготівлі, тому держава практично не володіє інформацією про прибутковість чи збитковість лісокористувачів, окрім лісових господарств Держлісагентства. Водночас, за даною концепцією, в концесію планують передати близько двохсот лісових господарств Держлісагентства — ресурсних і прибуткових підприємств, які спрямовують значні надходження до бюджету.

Концесія, спрямована на заготівлю спілої деревини, фактично створюватиме умови для виснажливої вирубки та ліквідує продуктивне вирощування лісу, адже термін вирощування лісу до рубання — близько 80—100 років. До того ж, ідея концесії будь-яких державних надр та ресурсів несе в собі корупційні ризики та може призвести до монополізації природних ресурсів приватними структурами. Варто також зазначити, що в Європейському Союзі практично відсутній досвід концесії лісів.

Протягом останніх років експерти лісової галузі ведуть активну роботу щодо аналізу ефективності лісового сектору, вивчення міжнародного досвіду, обговорення різних моделей управління галуззю. Відтак Асоціація вважає за необхідне зважено підійти до питання реформування лісової галузі та утриматися від прийняття імперативних рішень. Натомість сподіваємося, що буде обрано курс на гармонійний розвиток галузі та продовжено діалог щодо її комплексного реформування