друкувати


Затверджено нові правила торгівлі на столичних ринках

13 липня 2017, 16:26

Київська міська рада на пленарному засіданні затвердила правила торгівлі на ринках у Києві. Про це повідомляє прес-служба Київської міської ради.

За відповідне рішення проголосували 68 депутатів.

Згідно з новими правилами, територія ринку повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів земельну ділянку. Серед обов'язкових умов — безпечні входи та виходи, штучне освітлення території ринку, телефонний зв'язок, електро-, водопостачання й водовідведення, туалет, облаштовані місця для сміття.

На території ринку, де реалізується продукція рослинного і тваринного походження, має бути обладнано спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса, яєць, молочних продуктів, риби, меду, масла тощо.

Місцезнаходження торгових місць на ринку має бути зручним для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил та безпечних умов праці, забезпечувати вільний прохід споживачів і належну культуру обслуговування. Продавцям забороняється використовувати торговельні місця не за призначенням.

На вимогу споживача продавець зобов'язаний пред'явити висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продукції рослинного і тваринного походження ветеринарно-санітарним нормам. Також на вимогу покупця продавець повинен видати розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу із зазначенням назви підприємства на ринку, номера торгового місця, найменування товару та його ціни. У документі повинні міститися прізвище й ініціали продавця та його підпис.

На ринках забороняється продавати зброю, готове армійське спорядження, а також тканини, які використовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, наркотичні засоби, паливо і газ, піротехніку та вибухові засоби тощо.

Адміністрація ринку повинна забезпечувати централізоване прання санітарного та спеціального одягу, миття, дезінфекцію торговельного інвентарю, обладнання, засобів вимірювальної техніки, які надаються продавцям.