друкувати


НАБУ просить дозволу ВР на арешт нардепів, причетних до «бурштинової схеми»

13 липня 2017, 15:12

Національне антикорупційне бюро України закликає Верховну Раду підтримати подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт "героїв" так званої "бурштинової справи" — народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Нагадаємо, детективи НАБУ у співпраці з Федеральним бюро розслідувань через спецагента під прикриттям зафіксували, як вказані народні депутати через наближених осіб протягом декількох місяців отримували від представника іноземної компанії "заохочення" на суму близько $300 тис. Ці кошти використано для лобіювання змін до законодавства, здійснення впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування, суду та прокуратури з метою безперешкодного ухвалення рішень на користь зазначеної іноземної компанії у питаннях, пов'язаних із видобутком бурштину на території України.

З огляду на масштаб викритих зловживань та суспільний резонанс «бурштинової справи», НАБУ наполягає на тому, щоби Верховна Рада не лише дозволила кримінальне переслідування Борислава Розенблата та Максима Полякова, а й дала згоду на їхнє затримання та арешт.

19 червня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали 7 осіб, причетних до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину в Україні. 6 липня Комітет з питань регламенту ВР не підтримав подання на зняття недоторканності, затримання і арешт нардепа Максима Полякова. При цьому розгляд подань щодо другого героя тієї ж самої «бурштинової справи» — Борислава Розенблата 7 липня завершився на користь слідства. Цікаво, що подання щодоПолякова та Розенблата було підготовлено на підставі тих самих матеріалів та доказів.