друкувати


Україна — надійний партнер Євросоюзу — Павленко

18 січня 2016, 11:30

Україна збільшує торгівлю з ЄС. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України (Мінагропрод) Олексій Павленко. Євросоюз є важливим стратегічним партнером України. Для нас є вкрай важливим набуття з 1 січня 2016 року чинності Угоди про асоціацію та запровадження зони вільної торгівлі з ЄС», — відзначив міністр.

Олексій Павленко озвучив позитивну динаміку у збільшенні частки ЄС у торгівлі сільськогосподарською продукцією та зростанні вітчизняного експорту до ЄС за попередні роки. Зокрема, частка ЄС за підсумками 11 місяців 2015 року в загальній структурі українського зовнішньоторговельного обігу сільськогосподарської продукції складає 31,2%. Зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС за цей період склав $5,176 млрд, зокрема частка експорту становить $3,635 млрд імпорту — $1,542 млрд.

Він наголосив, що Україна є надійним партнером для ЄС і готова до інтенсифікації співпраці щодо розширення доступу товарів АПК на ринок Євросоюзу.

Україна вже здійснила ряд кроків для активізації співробітництва з ЄС в аграрній галузі. Зокрема, розроблено першочергові закони для забезпечення якості продукції харчування та гармонізації законодавства України до вимог ЄС. Пріоритетом для нас залишається найшвидше схвалення всіх законів у сфері санітарно-фітосанітарного контролю, що дозволить повною мірою використати тарифні квоти та режим вільної торгівлі між Україною та ЄС»,— пояснив міністр Олексій Павленко.