друкувати


В Україні набирає обертів виробництво органічної продукції

11 липня 2017, 14:07

За даними Мінагрополітики, за останні 5 років виробництво органіки зросло на 90%, площі органічних с/г угідь збільшилися із 260 тис. га до 421,5 тис. га і складають 1% загальної площі с/г земель України. Про це в інтерв’ю на AgroPolit.com повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

Нагадаємо, що раніше був презентований законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», ініціатором і розробником якого стало Мінагрополітики.

«За останні 10 років створено більше 200 нових сертифікованих органічних господарств. Станом на червень 2017 року, зареєстровано більше 420 виробників органічної продукції. Тим не менш, ринок досі залишається у стані правової невизначеності: попри те, що у 2013 році Рада прийняла закон про органічне виробництво, він не вирішив основних питань і  є недосконалим. Рік тому міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий та його команда запропонувала нову модель органічного ринку в законопроекті №5448. Вона враховує правила ЄС та повністю адаптує українське законодавство до європейського», — каже заступник міністра аграрної політики і продовольства України.

За оцінкою Федерації органічного руху України, минулорічний обсяг внутрішнього ринку споживання становить 21—22 млн євро.

Це суттєва цифра. Ми розраховуємо, що до кінця цього року вона збільшиться. Органічне виробництво в Україні — це сегмент високоякісної продукції, на яку орієнтовані жителі міст, люди молодого та середнього віку, які ведуть здоровий спосіб життя», — підкреслює Ковальва.

За її словами, станом на червень 2017 року, в Україні зареєстровано більше 420 виробників органічної продукції. Під сертифікованим органічним виробництвом зайнято 421,5 тис. га земель та ще 550 тис. га земель — під сертифікованими дикоросами (травами, ягодами і грибами).

На зовнішньому ринку, передусім у США, країнах ЄС, Канаді, є незадоволений попит на органічну продукцію. Рівень споживання в цих країнах збільшується,  однак обсягів власного виробництва не вистачає. Поки що ми лише приглядаємося до країн Азії, але вже починаємо продавати нашу органічну продукцію і на цьому ринку», — розповідає вона.

На її думку, Україна має добрі стартові передумови для розвитку органічного виробництва. 

Це — наші ґрунти і практика застосування незначної кількості добрив та засобів захисту рослин, тривалі традиції  застосування ощадливих до довкілля агротехнологій. У зв’язку з цим у нас достатньо легко перевести на органічне виробництво значні площі земель», — додає Ковальова.