друкувати


Виробників екопродукції, яка не відповідає законодавству, буде оштрафовано

11 липня 2017, 07:31

Ринок органічної продукції, як і будь-який інший, має функціонувати за певними правилами. Про це повідомила під час прес-конференції «Основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» заступник міністра агрополітики Олена Ковальова.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України вдосконалюють законопроект про органічну продукцію, яким передбачені запобіжні заходи для недобросовісних виробників біо-продукції.

Нагадаємо, що раніше був презентований законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», ініціатором і розробником якого стало Мінагрополітики.

Це унікальний законопроект. Він став результатом спільної роботи Міністерства та виробників. Окрім основних положень, він цікавий тим, що ним встановлюється відповідальність. Штрафи досить великі. Вони складають близько 50% ціни продукції на поличці. Це може бути не лише штраф, а й виключення з органу сертифікації», – повідомила Ковальова.

Заступник міністра відзначила, що за останні роки виробництво органіки зросло на 90%. Це свідчить про великий попит та цікавість із боку аграріїв. Але більшість виробників мають конкурувати з недобросовісним виробництвом.

Даний законопроект цікавий тим, що нововведення допоможуть працювати нашим виробникам у прозорих умовах. Нашим виробникам важливо знайти технології та ЗЗР, які дозволені для органічного виробництва», – наголошує Ковальова.

За її словами, ринок органічної продукції не сформований. Наразі є продукти, які містять префікси біо та еко, але це не завжди органічні продукти.

Ми передбачили тестовий період для брендів, які не відповідають закону про органіку, але містять у своїх назвах біо та еко. За рік вони мають оформити необхідну документацію або піти з ринку», – зазначила заступник міністра.

Вона додає, що сьогодні встановлено єдині вимоги для виробництва.

Цей законопроект – консенсус усіх зацікавлених сторін. Ми сподіваємося, що чітка регуляція допоможе більше експортувати та отримувати додаткові надходження. Понад те, у виробників буде можливість створити більше робочих місць», – підсумовує Ковальова.