друкувати


Трофімцева: прийняття органічного закону – крок до виходу на зовнішні ринки

10 липня 2017, 15:44

У світі є велика кількість імпортерів, які хочуть купувати вітчизняну органічну продукцію, але передувати цьому має вдосконалення галузевої законодавчої бази України, для цього часто не вистачає відповідної документації. Таку думку озвучила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час прес-конференції «Основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», передає кореспондент AgroPolit.com.

За словами заступника міністра, сьогодні споживачі з Європи та США відкриті для українського органічного експорту.

 

Крім того, найближчим часом будемо виходити на ринок Канади. Відомо, що Канада та США формують 90% попиту на органіку. Тому нам є куди рухатися», – зазначила Трофімцева.

Вона додала, що ринки Азії та Кореї також є цікавими для України. Але, так само, як і в Європі, потрібна законодавча база та відповідна документація, яка підтверджує органічне походження.

Ми стикаємося з відсутністю сучасної правової бази, з потенційними ризиками, з недовірою імпортерів, із додатковими проблемами, яких можна було б уникнути за правильного регулювання ринку», – наголошує заступник міністра.

Вона відзначає, що законопроект №5448 про органічну продукцію, який представлений сьогодні, містить багато речей, котрі потрібно доопрацювати.

Тим не менш, він формує для нас важливу базу. І коли він буде прийнятий, мені стане легше спілкуватися з колегами з Європарламенту», – вважає Трофімцева.

Більше про норми цього законопроекту читайте в ексклюзивному інтерв’ю на AgroPolit.com ще одного заступника міністра аграрної політики і продовольства України – Олени Ковальової.

Водночас Трофіцева акцентує увагу на тому, що пересічний покупець не знає, як відрізняється органіка, в чому її переваги.

Що значить органічна піца? Щонайменше 95% складників мають бути з органічних продуктів. Ось такі елементарні речі в Україні досі не врегульовані до кінця. У Facebook з’явилася група «Органічна інспекція». Я вважаю, це – гарна ініціатива. Вона має виховувати споживача, пояснювати, що насправді є органічною продукцією», – підсумувала Ольга Трофімцева.