друкувати


Передувати вільному ринку має завершення розпаювання державних земель

10 липня 2017, 11:13

Повноцінна земельна реформа повинна відбуватися після завершення розпаювання державних земель. Таку точку зору висловив  під  час конференції Grain Ukraine 2017 в Одесі один з засновників корпорації «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук, повідомляє кореспондент АgroPolit.com.

Нагадаємо, що раніше Андрій Гордійчук зазначав, що відкривати ринок землі можна, коли показник ВВП на душу населення зросте принаймні у шість разів.

Наразі він пропонує для початку розподілити державні ділянки між селянами, які недоотримали їх у минулому, а також – науково-дослідним інститутам.

Він додає, що не вірить в існування в Україні систем лише одних агрохолдингів, адже найефективніше на землі працює тільки технологічний сучасний фермер. Але Гордійчук відзначає, що сьогодні відкриття ринку землі — це лише інструмент спекуляції та «віджиму» землі, який спостерігається у рейдерстві.

Гордійчук також навів приклад  земреформи з інших країн та «запобіжнкиів», які має взяти собі Україна. 

Давайте подивимося, чи є вільний ринок землі в Європі. Так, він відкритий, але абсолютно врегульований. Це так, ніби ви маєте право купити землю, але не можете через безліч запобіжників», — зазначив Гордійчук.

Так, у Франції можна купити землю, розповідає  він.Та для цього потрібно щонайменше 300 днів у році проживати на цій території. Існує й низка інших причин, окрім великої ціни.

 Згадаймо, до якого економічного ефекту призвело відкриття ринку землі в Аргентині. «Дякуючи» відкритому ринку землі, у них з’явилася фраза «безземельний фермер». Я думаю, що сьогоднішня модель ринку приведе до того, що ми будемо платити орендну плату на місцях, але не Україні», — відзначає Гордійчук.