друкувати


В Україні зареєстровано лише 16 млн га земель

10 липня 2017, 13:17

Запуск ринку землі готується на словах, а загалом земельні проблеми досі не закрито. З такою заявою виступив народний депутат («Батьківщина»), заступник комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко під час форуму Grain Ukraine 2017, передає кореспондент AgroPolit.com.

В Україні є 41,82 млн га землі. З них офіційно зареєстровано 16 млн га. 22% – землі державної власності. Середня орендна плата в країні складає 786 грн. 46% землевласників сплачують земельні податки. До Центру Державного земельного кадастру внесено дані лише на 66% земель, і тільки 33,5% із них мають податкові номери», – розповів депутат.

Окреме питання, яке зараз перебуває у стадії невизначеності, – договори емфітевзису.

Договори емфітевзису підписуються під тиском. І роблять це компанії, які зараз існують на ринку. Не хочу нікого ображати й «здавати», але така практика існує», – наголосив спікер.

Також Івченко підкреслив, що, вирішуючи питання земельних відносин, потрібно бути вкрай обережними.

Якось голова комітету Литви сказав мені, що всі країни колись приходять до ринку землі і порадив нам зробити правильні кроки. Тому наше завдання сьогодні – не помилитися», – прокоментував Івченко