друкувати


Зареєстровано законопроект щодо відновлення прав фермерських господарств

7 липня 2017, 18:58

Депутати зареєстрували проект Закону №6594-1 від 06.07.2017 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав і законних інтересів фермерських господарств та громадян України — членів фермерських господарств». Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Ініціатор законопроекту — Вадим Івченко.

Головний комітет — з питань аграрної політики та земельних відносин.

«Ми пропонуємо відновити права фермерських господарств та фермерів, які не змогли успадкувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення (надані до 2002 року у постійне користування голові їхньої родини – фермеру), на отримання такої землі в довгострокову оренду без проведення земельних торгів. І лише з метою використання цих ділянок для ведення фермерського господарства», – пояснив ініціатор законопроекту.

За словами Івченка, якщо саме ці ділянки відсутні, тоді надається можливість отримати рівноцінні за рахунок земель запасу на території району.

Але якщо і в районі вільних ділянок немає, тоді за згодою відповідного спадкоємця (правонаступника) – за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення, розташованих на території іншого району в межах області», – додав парламентар.

Водночас, як розповів парламентар, законопроектом №6594-1 передбачено і визначення строку передачі в оренду такої земельної ділянки та розмір орендної плати за неї.

Чому виникла необхідність у прийнятті саме цього законопроекту? За чинним Кодексом, сьогодні в межах норм безоплатної приватизації не можливо набути у власність земельну ділянку більшої площі, ніж розмір паю члена сільгосппідприємства, розташованого на території відповідної ради. Можливості набуття в оренду іншої частини такої земельної ділянки поза межами земельних торгів (аукціонів) взагалі немає. Також відсутня і можливість успадкування права на відповідні земельні ділянки. Щобільше, неможливо успадкувати і саме фермерське господарство, як цілісний майновий комплекс, адже воно створене саме на такій земельній ділянці», – зазначив депутат від «Батьківщини».

Він також зауважив, що спадкоємці для реалізації своїх прав вимушені звертатися до суду, а позиція судів, як не прикро, підтверджує припинення такого права разом зі смертю особи, якій воно належало.

Вважаю, що ухвалення цього документу допоможе відновити законні права спадкоємців та сприятиме розвитку малого та середнього підприємництва на селі, зайнятості сільського населення, економічного і соціального розвитку сільських територій», – наголосив Івченко.

Як пояснив політик, у результаті багато фермерських господарств припиняють свою діяльність після смерті керівника і цим погіршується соціально-економічний рівень життя в сільській місцевості.

Кожного року все більше фермерів помирає, а разом з ними і саме фермерське господарство, і робочі місця на селі, і... А все тому, що землі, які були надані їм до 2002 року у постійне користування для створення таких господарств, за чинним на той час законодавством, сьогодні не можливо повністю переоформити ні у власність, ні без проведення земельних аукціонів, а ще гірше право на цю землю не можливо успадкувати!!! Більше того, неможливо успадкувати і саме фермерське господарство як цілісний майновий комплекс, адже воно створене саме на земельній ділянці наданій на такому праві», — про це на своїй сторінці Facebook Дмитро Шнайдер.