друкувати


Щороку академічні інститути здають на випробування до 600 сортів і гібридів рослин

9 липня 2017, 09:57

Установи Національної академії аграрних наук України (НААН) щорічно здають на випробування 500–600 сортів і гібридів різних культур. Про це в інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив Президент НААН Ярослав Гадзало.

Вчені постійно розробляють нові й нові високопродуктивні сорти для всіх  кліматичних зон країни. Наприклад, у Державному реєстрі сортів рослин тільки пшениці від НААН налічується більше 300 видів.

«Сьогодні наші установи пропонують ячмінь і жито, які дають урожай 10–12 т з га. А селекційні розробки для кукурудзи показали врожайність до 15 т з га. Це дніпропетровські гібриди цієї культури, призначені для степової зони, Миколаївської та Одеської областей», – каже він.  

Учені стверджують, що український  насіннєвий  матеріал кращий від імпортного, бо налаштований під наші умови. НААН має дослідні полігони у всіх регіонах, що дає змогу покривати усі потреби аграріїв і пропонувати велике різноманіття сортів.

Ми, науковці, – патріоти держави й надзвичайно відповідально ставимося до  викликів та завдань продбезпеки країни, зацікавлені у виробництві нових високоякісних посівних матеріалів з більшою урожайністю, ніж зараз, та кращим набором генетичних властивостей», – запевнив Ярослав Гадзало.