друкувати


Фермери хочуть орендувати землі НААН — опитування

9 березня 2016, 14:02

В останні дні земельний банк Національної аграрної академії наук привернув до себе досить велику увагу зі сторони ЗМІ. Виявилось, що з 1 млн га земель, які вона мала у своїй власності, 640 тис. га використовуються приватними структурами не за призначенням. Для науки ж залишилися 360 тис. га землі, що теж немало.

Сайт Kurkul.com провів опитування серед фермерів, чи потрібні НААН земельні наділи такого розміру і чи хотіли б вони взяти в оренду або приватизувати землі Академії, якщо буде така можливість.

На думку голови Української асоціації виробників картоплі Олександр Синенко треба знайти стратегічний підхід і реформувати НААН, щоб вони мали результати і якісно співпрацювали з бізнесом, втілювали свої напрацювання на практиці.

«В них є наукові інституції, є підсобні господарства, але вони не мають конкуренції у просуванні своїх гібридів. Тому академія є своєрідним анклавом і відчуває себе дуже спокійно», — говорить Синенко.

Як вважає, директор ФГ «АгроСтар» Петро Перець, просто роздавати таку землю не можна, оскільки її одразу ж заберуть великі господарства, а у дрібних фермерів зайвих грошей особливо немає. 

«Окрім цього, є багато іноземців, котрі можуть викупити її за копійки. Тому краще, щоб ця земля поки що лишалася в державній власності. Це моя думка, як патріота.

Якщо підійти до питання кількості земель, що знаходяться в управлінні НААН, то, можливо, їм стільки і не треба, але простий «дерибан» — також не вихід», — відзначає Перець.

Kurkul.com