друкувати


Після запуску ринку землі Україна експортуватиме до 100 млн т зернових

7 липня 2017, 13:55

Україна може стати годувальницею світу. Такий прогноз озвучив засновник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер під час конференції Grain Ukraine 2017, передає кореспондент AgroPolit.com.

«Із 1960 року населення планети зросло вдвічі. Половину добової норми калорій воно бере із пшениці і 30% протеїнів - із м’яса тварин. В Україні є все необхідне для того, щоб нагодувати світ зараз і в майбутньому. Я впевнений, що після відкриття ринку землі ми наростимо експорт до 100 млн тонн», – пояснив він.

Таку кількість зернових Україна не експортувала ніколи, але велика його кількість пройшла через порт «Южний».

Приблизно кожна 5 тонна цього вантажу пройшла порт «Южний», який став головною майданчиком для торгівлі українського зерна. Сподіваюся, скоро він отримає статус базового майданчика для ведення біржових операцій», - прокоментував Ставніцер.

На його думку, Україна має шанс стати багатою державою. Потрібно лише навчитися правильно рахувати:

Сьогодні урожайність пшениці з гектару складає близько 4 т. Цей показник потрібно збільшити у два рази. Для цього потрібно помножити його на 42 млн га чорнозему, потім поділити на два і в нас вийде багато країна».

Окремо Ставніцер наголосив, що питання відкриття ринку землі потрібно нарешті вирішити, оскільки воно провокує проблемні ситуації.

Розмови про скасування мораторію ведуться у нашій країні більше 20 років, а на їх фоні страждає агарний ринок, який стоїть перед проблемою продовольчої безпеки. Звісно, після його запуску у нас будуть короткотривалі проблеми й спекуляції. Але, я думаю, що ринок усе врегулює. Неефективний власник продасть за декілька років непотрібну йому землю», – підкреслив спікер.