друкувати


Петренко та Авакова назвали крайніми у зростанні кількості рейдерських захоплень

7 липня 2017, 08:08

Фермери звернулися до міністра юстиції України Павла Петренко та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою втрутитися і допомогти зупинити рейдерські захоплення по Україні. Про це повідомив голова Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФПЗ) Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський в ході прес-конференції «Причини та наслідки жорстокого побиття поліцією і бійцями Нацгвардії фермерів в селі Бережинка», повідомляє кореспондент АgroPolit.com.

Нагадаємо, що днями відбулася спроба рейдерського захоплення підприємства у с. Бережинка. Вона стала підґрунтям для проведення фермерського віче в м. Кропивницькому. На ньому аграрії звернулися до органів влади та правоохоронців з вимогами припинити рейдерське свавілля в регіоні та почати виконувати резолюцію.

Анатолій Гайворонський наголосив, що Асоціація фермерів тричі зверталась до Міністерства юстиції тільки в цьому році з проханням допомогти у ситуації з рейдерством.

Одного разу нас прийняв заступник Міністра юстиції Павло Мороз. Ми розповіли ситуацію, після чого він пообіцяв юридично допомогти. Але все одно в результаті в допомозі нам відмовили. Судячи з того, що у нас відбувається, то найголовніші рейдери у нас – це Мін'юст, Прокуратура та поліція, а замовники – Адміністрація (Президента, – Ред.). Боротися з ними усіма марно», – заявив голова АФПЗ Дніпропетровської області.

За словами присутніх аграріїв, тиск і рейдерські захоплення тривають й далі. Один із «героїв» протистоянь із рейдерами – керівник ТОВ «Нива-2010» Микола Трибиненко.

Він наголошує, що не дивлячись на те, що його односельчани відбили кілька рейдерських атак, його життя та право власності на компанію й досі під загрозою.

Я вважаю, що моєму життю наразі існує загроза. Над будинком щоночі літають дрони, слідкують за моєю територією. Хто знає, що вони можуть підкинути», – розповідає керівник ТОВ «Нива-2010» та додає, що відмовився від охорони поліції.

Нагадаємо, що кілька днів тому на територію агропідприємства знову «завітали» рейдери та відбулося протистояння.

Насправді, наші люди вже не довіряють поліції. Адже у ситуації з ТОВ «Нива-2010», поліція допустила захоплення рейдерством підприємством. Надалі «тітушок» затримали вже селяни, які й передали їх у руки правоохоронців. Тому чітко видно бездіяльність поліції», – пояснює причину відмови Трибиненко керівник ГС «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

За його інформацією, власнику ТОВ надходило багато дзвінків і були пропозиції написати, що продав своє ТОВ добровільно, пропонували за заяву $5 млн.

В свою чергу присутній на конференції керівник ТОВ «Братський олійнопресовий завод» Анатолій Доценко додає, що якщо такі ситуації будуть продовжуватися й надалі, то представники агрогосподарств будуть вимушені використовувати кардинальні методи самозахисту.

Нагадаємо, що під час конференції було створено міжвідомчу комісію по боротьбі з рейдерством.