друкувати


Експерт: Електронні земельні торги — черговий експеримент Гройсмана

5 липня 2017, 11:36

Проведення електронних земельних аукціонів обернеться провалом. Про це повідомляє на своїй сторінці Facebook заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що 18 лютого законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» був прийнятий Верховною Радою. 16 березня він був підписаний головою ВРУ, а 31 березня його підписав Президент Петро Порошенко.

За його словами, електронні земельні торги — це «черговий експеримент», який придумав Володимир Гройсман.

«Ніяких електронних торгів чинне законодавство не передбачає в принципі. Молода команда прем'єра вже давно керується принципом: коли чогось дуже хочеться і треба зімітувати реформи, то можна все!»,  — пише Мартин.

На його думку, якби хтось розповів Гройсману, що, згідно з Конституцією нашої країни, права на землю купуються і реалізуються «виключно відповідно до закону», то, може, він би навіть на мить задумався про правомірність своїх «експериментів».

Але навіщо ці умовності? Ходити в парламент, благати депутатів проголосувати за зміни до Земельного кодексу і тільки потім щось впроваджувати...»,  — обурюється заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України».

Мартин нагадує, що спроба провести земельні торги вже провалилася за часів Юлії Тимошенко.

Цей сумний випадок навіть знайшов відображення у відповідному рішенні Конституційного Суду з романтичною назвою "справа про земельні аукціони»,  — розповідає він.

Мартин каже, що насправді важливе безперервне фонтанування реформами, щоб імітація боротьби з корупцією виглядала особливо переконливо. 

А в найбезглуздішому становищі, як завжди, опиняться щасливі переможці таких «аукціонів», адже вони фактично будуть купувати права оренди у не передбачений законом спосіб»,  — додає заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України».

ь