друкувати


Процес процедури приватизації планують спростити

5 липня 2017, 09:41

Кабінет Міністрів представив законопроект зі спрощення процедури приватизації. Про це сказав в.о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененков на засіданні Кабінету Міністрів, передає Економічна правда.

Як зазначив Парфененков, замість 7 законів про приватизацію планується 1 законопроект.

Удвічі скорочуються терміни підготовки об'єкту до приватизації: з 2-х років до одного у великій приватизації, у малій приватизації з 1 року до півроку. Водночас великі об'єкти будуть продаватися з обов'язковим залученням радника, малі — через електронну платформу.

Як зазначив в.о. голови, спрощується й сама класифікація об'єктів приватизації, планується ввести усього 2 види — об'єкти великої і малої приватихації.

Парфененков заявив, що спрощується сама процедура приватизації. Замість чинних 5 підходів пропонується два підходи — це продаж на аукціоні та викуп.

На думку в.о. голови Фонду державного майна України, саме так по сучасному відкрито й прозоро має здійснюватися приватизація.

Новий законопроект дозволить вивести конкуренцію за державні активи на глобальний рівень та перейти до ринкового ціноутворення на об’єкти в державній власності. Так, передбачається, що законопроект дозволить відійти від інституту оцінки та визначити ціну об’єкту виключно платоспроможним попитом.

Ми хочемо значно спростити процес продажу активів - консолідувати законодавство у сфері приватизації. Відмовитись від великої кількості груп об’єктів приватизації та суттєво зменшити час на підготовку об’єкта до приватизації», — коментує рішення Степан Кубів.  

Проект закону встановлює принципово новий підхід до розподілу на об’єкти великої та малої приватизації. До великих за рішенням КМУ віднесуть лише найбільші об’єкти з найвищим потенціалом привабити стратегічного іноземного інвестора, таких об’єктів за попередніми даними буде близько 60. 

Об’єкти великої приватизації будуть продаватися із залученням інвестиційного радника - одного з інвестиційних банків з репутацією. Радник вивчатиме попит на об’єкт, спілкуватиметься з потенційними покупцями та пропонуватиме стартову ціну.

Водночас, об’єкти малої приватизації зможуть бути реалізовані за допомогою відкритих аукціонів он-лайн, як це, наприклад, вже зараз відбувається з активами неплатоспроможних банків та непрофільними активами державних підприємств на ProZorro.Продажі. Стартовою ціною буде чиста вартість активів (вартість активів мінус зобов’язання), або 1 гривня, якщо чиста вартість від’ємна. Аукціон відбуватиметься у три етапи з підвищенням ставок.

Максим Нефьодов підкреслив:

В 99% випадків у процесі приватизації державні активи втрачають свою ринкову цінність, а не розвиваються. При цьому бюджет щороку витрачає колосальні кошти на підтримку життєдіяльності цих активів. Ми пропонуємо вже працюючий механізм електронної системи Prozorro.Продажі, який дозволить просто та ефективно продавати об’єкти малої приватизації і повертати кошти у державний бюджет, аби їх можна було використати для інших, в тому числі соціальних потреб».

Нарешті, новий проект закону передбачає підсилення захисту прав інвесторів, зокрема можливість застосування міжнародного арбітражу, (за згодою сторін права іноземної до договору купівлі-продажу) держави та залучення набагато ширшого кола покупців.