друкувати


Аграрні асоціації хочуть звіт Гройсмана про використання державних земель — джерело

4 липня 2017, 10:37

Вчора у Кабінеті Міністрів України відбулося закрите засідання з питань використання державних земель. Про це повідомляє AgroPolit.com.

За словами співрозмовника, на зустрічі було присутнє керівництво КМУ (представники від усіх міністерств, Держгеокадастру), ряд галузевих асоціацій («Аграрний союз України», ВАР, УКАБ, УАК), народні депутати. 

«Озвучувалася цифра, що в Україні 11,7 млн га державних земель і ніхто достеменно не знає, як і хто на них заробляє. Ставилися конкретні запитання представникові Держгеокадастру про використання цих земель. На що лише отримали потискання плечима та «У нас таких даних немає». Схожі відповіді були й від інших», — розповідає джерело.

Як стверджує співрозмовник видання, наразі інтерес до цих земель аграрних асоціацій продиктований тим, що більшість із них представляють великий агробізнес.

З кожним роком консолідованих вільних с/г угідь все менше й менше, тому передача цих земель в оренду агрокомпаніям — це хороший резерв для розширення земельних банків багатьох із них. До того ж уряд провалив фактично земельну реформу — в парламенті немає 226 голосів за земельний закон Мартинюка&Гройсмана, тому аграрні лобісти взялися за облагородження державних земель. За кредит із МВФ заплатять пенсіонери, а земельний закон пообіцяли прийняти наступного року», — підсумовує джерело.