друкувати


Яресько та Гройсман є основними кандидатами на пост прем'єра — Financial Times

9 березня 2016, 09:22

В якості альтернативи на пост прем'єра розглядається не тільки глава Мінфіну Наталія Яресько, але і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Про це пише Financial Times.

Британська газета стверджує, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше 10 днів тому від представників президента Петра Порошенка і чинного прем'єра Арсенія Яценюка.

Їй запропонували підтримку в Раді з боку Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту, сказали виданню особи, знайомі з ходом переговорів.

За даними Financial Times, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів в свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності.

Однак, сказано в статті, переговори зайшли в глухий кут в кінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план — кандидатуру Гройсмана.

Британське видання підкреслює, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як кращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.

Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабкіше в плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також президента.

До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема МВФ.

«Третім сценарієм» Financial Times називає дострокові вибори в Раду, але зазначає, що він малоймовірний: голосування відбудеться не раніше осені, що прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності і підриває зусилля по проведенню реформ.

Крім того, політичні інсайдери розповіли виданню, що Порошенко і Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння їх особистих і партійних рейтингів. Вони побоюються, що досить багато голосів отримають лідер Батьківщини Юлія Тимошенко і губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі.