друкувати


Онлайн-трансляція фермерського віче проти рейдерства у Кропивницькому

30 червня 2017, 10:17

У м. Кропивницькому сьогодні відбудеться фермерське віче. Про це повідомляє видання Kurkul.com у матеріалі з онлайн-трансляцією з місця події.

«Його проведення спровокувала спроба рейдерського захоплення підприємства «Нива 2010» у с. Бережинка Кіровоградської області. В останні кілька днів ця ситуація стала резонансною і показовою для України, адже подібне беззаконня відбувається майже в усіх областях нашої держави.
Очікується, що у віче візьмуть участь не менше 600 учасників, серед яких народні депутати та фермери з довколишніх регіонів», — пише видання.

Нагадаємо, що раніше мешканці села звернулися до Івана Мірошніченка та ще кількох народних депутатів з проханням втрутитися і завадити рейдерам захопити підприємство. Нардеп узяв ситуацію на особистий контроль і буде присутнім на цьому заході. Ситуація ускладнилая сутичкою людей та воїнів АТО з нацполіцією, яка, наче б то намагалася стати на сторону рейдерів. Натомість начальник поліції Кіровоградської області Сергій Кондрашенко, коментуючи цю ситуацію пізніше повідомив, що працівників нацполіції прибули до села Бережинка Кіровоградської області за викликом іншої сторони конфлікту, претендує на підприємство. 

Журналісти Kurkul.com повідомлятимуть у режимі реального часу про все, що відбуватиметься на віче. Тому слідкуйте за оновленнями цього матеріалу, щоб бути в курсі головних подій!

11.00. Слово взяв народний депутат від Об’єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко.

«Замість збору урожаю ми стоїмо тут і намагаємося боротися за свої базові права. Права на свободу, право на вільне прийняття рішень, на власніть. І мені від цього дуже сумно. Радує, що ми все-таки сьогодні разом і підтримуємо один одного. Це дуже важливо», — почав свій виступ нардеп.

Те, що відбувається у Бережинці, Іван Мірошніченко вважає навіть не рейдерством, а узаконеним грабунком.

«Я 20 років був у бізнесі — до того, як пішов у політику 2,5 року тому. Я створив десятки підприємств. Брав участь у приватизації. Я сам займаюся сільгоспвиробництвом із 1998 р. Я бачив багато. І рейдерство бачив різне. Але це не рейдерство. Це узаконений грабунок. Коли люди працюють по 10-20 років, а у випадку з Бережинкою керівник працює 40 років у сільському господарстві… І він прокидається одного прекрасного ранку і вже не є власником. Це не рейдерство — грабіжництво», — наголошує народний депутат.

За його словами, останнім часом, особливо останнього тижня, коли в Бережинці усе це відбувалося, люди часто закидали, що це політична акція, що там переслідуються якісь політичні цілі.

«Погляньмо навколо. Ми не бачимо жодного прапора політичних партій. Було кілька, але їх, бачу, прибрали. Ми бачимо прапори аграріїв і прапор України. Спекулювати на цьому не треба. А ось те, що може бути політичним: якщо будуть приїжджати сотні поліцейських, Нацгвардійців і бити простих людей, бити ветеранів АТО, то 100% буде політичний підтекст, хоч як би ви не хотіли. Такі кроки спрямовані не на мир, не на об’єднання, не на вирішення проблем, про які ми говоримо. А чомусь приймаються такі рішення… досить дурні… Котрі, навпаки, не залишають людям вибору», — говорить Іван Мірошніченко.

Він також розповів про те, що разом з колегами-депутатами підготували звернення та розіслали в НАБУ, ГПУ, Нацполіцію, САП (з відомими їм прикладами аграрного рейдерства) з проханням допомогти вирішити ці проблемні ситуації. Наразі таке звернення підписали депутати, які входять як до опозиційних парламентських сил, так і до коаліції. Підпис разом з Мірошніченком також поставили О. Кулініч («Відродження»), М. Кучер та О. Домбровський (БПП), П. Костенко, О. Данченко та О. Сотник («Самопоміч»).

Напруга серед учасників мітингу дещо стихла. Наразі всі чекають реакції на резолюцію. На вході до обладміністрації стоїть поліція у повному екіпіруванні, представники батальйону «Донбас» та «Айдар». Депутатів Кіровоградської районної ради зрештою пропустили», — передає кореспондент з місця подій.

Що це за документ розповів один з учасників мітингу - народний депутат від Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко, який брав участь у розробці цього документу та допомагає жителям с.Бережинка не допустити рейдерського захоплення аграрного підприємства.

За результатами нашого сьогоднішнього мітингу, прийнята узгоджена з фермерами резолюція. У ній чіткі вимоги та термін виконання - 5 липня. Її передамо у обладміністрацію, обласну прокуратуру, для того щоб її почали виконувати. Наступного тижня в Києві зберемо постраждалих керівників підприємств, юристів і будемо працювати, щоб отримати практичний результат», — повідомив він.

За словами нардепа, люди вже близькі до точки неповернення, але її ще не перетнули, втім дуже близько стоять.

Серед основних вимог резолюції: 
- відставка прокурора Кіровоградської області Анатолія Коноваленка за бездіяльність; 
- притягнути до кримінальної відповідальності та звільнити з займаних посад посадовців Нацполіції та Нацгвардії, винних у побитті селян та ветеранів АТО в с. Бережинка 27 червня;
- притягнути до відповідальності організаторів та виконавців «тітушок», причетних до чергової спроби рейдерського захоплення ТОВ «НИВА-2010» 26 червня 2017 року в с.Бережинка та інші.

Мірошніченко також додав, що він разом з колегами-депутатами підготували звернення та розіслали в НАБУ, ГПУ, Нацполіцію, САП (з відомими їм прикладами аграрного рейдерства) з проханням допомогти вирішити ці проблемні ситуації. Наразі таке звернення підписали депутати, які входять як до опозиційних парламентських сил, так і до коаліції. Підпис поставили О. Кулініч («Відродження»), М. Кучер та О. Домбровський (БПП), П. Костенко, О. Данченко та О. Сотник («Самопоміч»).

11.45. Учасники фермерського віче несуть резолюцію до Кіровоградської обласної ради. Охорона пропустила всього п'ятьох людей.

10:34. До мікрофона вийшов член АФЗУ Іван Слободяник. Він розповів, що випадки рейдерства на Кіровоградщині не є локальною подією. За його словами, подібні випадки сотнями протягом року відбуваються по всій Україні. Протягом року були акції протесту під Генеральною прокуратурою, Міністерством юстиції.

І це приклад не просто рейдерського захоплення, це не просто приклад поліцейського свавілля. Це приклад ставлення сьогоднішньої влади до нас із вами. Чому це відбувається? Це можна порівняти тільки зі Сталіним, який розумів, якщо не буде вільної людини на землі… тільки таких людей можна переламати. Але ми цього не допустимо!», — сказав Іван Слободяник.

За словами члена АФЗУ, із Кіровоградщини сьогодні має взяти приклад вся Україна.

«Приклад у цій єдності фермерів, «Аграрної самооборони», ветеранів, селян. Ми закликаємо приєднуватися до цієї акції. Тому що це стосується кожного з нас. Тому що коли відбирають землю, це не просто відбирають землю. Це відбирають останню надію на спокійне, своє власне, ні від кого не залежне життя», — наголосив Іван Слободяник.

Іван Солободяник зазначив, що за цю ситуацію несе відповідальність безпосередньо міністр юстиції Петренко, міністр Аваков.

Я розумію, ми б хотіли, щоб конструктивно вирішили проблему, але не відбудеться цього, повірте. Тому, коли бандити намагаються щось у нас забрати, дивує їхня коротка пам'ять. Тож давайте нагадаємо: банду геть! (Учасники скандують: «Банду геть!»). Тут є також наші активісти з інших областей, інших районів. І ми будемо доносити цю позицію до всієї України так, як це потрібно по ситуації. І будемо разом із вами до кінця. Слава Україні!», — так закінчив виступ Іван Слободяник.

10:31. Слово взяв директор підприємства «Нива 2010» Микола Трибиненко. Він коротко розповів про ситуацію, що склалася, і закликав міністра юстиції та правоохоронні органи вжити відповідних заходів щодо порушеної кримінальної справи та покарати винних.

«Від імені нашої громади вимагаю від нашого міністра юстиції зробити маленький крок не лише у бік нашого села, а й у бік всієї України. Тому що ця «чума» розповсюдилася всією територією України: захоплюють підприємства, захоплюють землю, грабують людей, народ України. Я закликаю нашого міністра юстиції співпрацювати з людьми, бо саме чиновники — слуги народу, а люди — це держава. А також хотілося б попросити нашу виконавчу владу, наші правоохоронні органи (хай це буде Кіровоградський рівень чи Київський, нехай розслідують ту справу, яку вони порушили, і покарають отих нелюдів, які били людей», — заявив директор підприємства «Нива 2010».

09:49. На трасі Умань — Кропивницький організовано кілька постів поліції. Машину з нашими журналістами зупинили вже вдруге. Припускаємо, що така кількість правоохоронців на під’їзді до Кропивницького може бути пов’язана з проведенням сьогоднішнього заходу.