друкувати


Аграрії залишаються без новітніх технологій через незареєстровані пестициди

28 червня 2017, 14:41

Заборона на ввезення незареєстрованих пестицидів не дає українським аграріям використовувати передові технології. Про це повідомляє голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ, народний депутат Олег Кулініч.

Він коментує поданий ним законопроект №6606, статтею 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» передбачено, що завозити та застосовувати незареєстровані в Україні пестициди можна лише за умови їхньої державної реєстрації в країні, де вони виробляються, але така норма позбавляє українських аграріїв найбільш сучасних та інноваційних продуктів.

«Через таку вимогу унеможливлюється доступ новітніх оригінальних засобів захисту рослин до державних випробувань та подальшої реєстрації в Україні, а українські аграрії втрачають можливість використовувати передові технології», - зазначив Кулініч.

Депутат вважає, що якийсь час тому цією забороною законодавство намагалося обмежити потрапляння в Україну неякісних або контрафактних засобів, але зараз на практиці ця норма, навпаки, має негативні наслідки.

«Окрім того, ця норма фактично є втручанням в законодавство іншої держави, адже питання реєстрації того чи іншого препарату, який виробляється за кордоном, – це компетенція країни-виробника. Більш того, у самої країни-виробника може й не бути вимог щодо такої реєстрації, тож чому ми змушуємо іноземного виробника робити те, чого навіть не вимагає його національне законодавство?», - переконаний Кулініч.

Також, зі слів Олега Кулініча, на практиці цю норму у низці випадків неможливо виконати. Наприклад, коли у країні виготовлення такого препарату просто-напросто відсутні шкідники, хвороби чи сільськогосподарські культури, для яких такий препарат призначений. Відповідно, у країні-виробнику неможливо провести й польові дослідження такого препарату.