друкувати


Наростити український експорт тваринництва допоможе система «Халяль»

26 червня 2017, 12:52

В Україні потрібно створити державну або приватну бойню тварин, яка працює за стандартами «Халяль». Про це пише AgroPolit.com у своєму матеріалі «Товарний безвіз для АПК. Як підняти з колін тваринництво?» за результатами виїзного засідання аграрного комітету в м. Нововолинськ Волинської області. Тема засідання — «Розвиток експортного потенціалу національних виробників продукції тваринного походження. Шляхи для досягнення мети, роль держави в процесі диверсифікації експортних ринків». Депутати назвали низку проблем, які стримують розвиток галузі. 

За словами члена парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Валерія Давиденка, нині розвивати експорт допомогло б створення бойні тварин за стандартами «Халяль». На його думку, український експорт товарів тваринного походження треба стимулювати на державному рівні.

«Ми говоримо про те, що має розвиватися переробка. Якщо експортуватимемо живих тварин – це не зовсім те, що потрібно. Наведу приклад Саудівської Аравії та загалом країн Перської затоки. В них є відповідні правила щодо забою великої рогатої худоби. Наразі в Україні немає жодної бойні, яка б відповідала їхнім стандартам (для забою великої рогатої худоби та баранів). Жодне підприємство не може збудувати собі таку бойню і, відповідно, збільшити експорт цієї продукції. Тому на рівні міністерств треба створити корпоративну чи державну бойню, на яку могла би постачатися продукція з усієї України, там формувалися б товарні партії для зацікавлених іноземних постачальників. І держава гарантувала б, що цей товар відповідає усім вимогам», – заявив він.