друкувати


Податківці перевірятимуть бізнес в онлайні

26 червня 2017, 12:24

Державна фіскальна служба України (ДФСУ) розробляє порядок проведення невиїзних електронних перевірок для бізнесу. Про це повідомила перший заступник начальника Офісу великих платників податків України Лариса Бондар на зустрічі з учасниками Європейської Бізнес Асоціації, повідомляє hvylya.net. Ці підприємства впровадили у себе електронний документообіг. Очікується, що регламент запрацює у 2017-2018 роках.

Електронна податкова перевірка передбачена 75-ю статтею Податкового Кодексу України. Наразі механізм її проведення розробляється податківцями.

 

«Це дозволить скоротити час для обробки податкової інформації, яку ви нам надаєте. Ну й, природно, скажімо, мінімізувати вплив людського фактору на відносини з платником. Ми бачимо в цьому дуже великий позитив», - зазначила податківець.

Позитив бачить і бізнес, бо перевірятимуться електронні документи (а не тисячі папірців), надані он-лайн або на електронному носії за допомогою спеціального програмного забезпечення. Мінімальна присутність людини в процесі виключить людський фактор і зробить результати перевірок однозначними. А немає людського фактору – відсутня корупція. І це тільки одна з переваг.
Новий сплеск інтересу до цифрових бізнес-процесів викликав Закон України №1982-VIII, згідно з яким документ не може бути визнано недійсним тільки на підставі відсутності мокрої печатки. Також із Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» прибрано формулювання про необхідність підписувати документи безпосередньо в момент або відразу після здійснення господарської операції. Тепер, відповідно до статті 9, підставою для бухгалтерського обліку є первинні документи. Ці нововведення в комплекті з чинними Законами України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронний цифровий підпис» необоротно наближають перехід з аналогового (паперового) документообігу на цифровий.