друкувати


Трофімцева: Без поступок для наших експортерів ЗВТ із Туреччиною не буде

26 червня 2017, 10:16

Угода про Зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною так і залишиться на папері, доки не будуть враховані інтереси вітчизняних виробників та експортерів. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева у своєму блозі на AgroPolit.com.

За її словами, Туреччина активно захищає свого товаровиробника високими ставками ввізного мита.

«Сьогодні країна досить активно захищає свої торговельні позиції та внутрішній ринок – ставки ввізного мита є за деякими товарними позиціями надзвичайно високими. Лише для порівняння: середня ставка ввізного мита на сільськогосподарську продукцію до Туреччини становить 43,6%, коли в Україні вона – 11,1%», – заявила заступник міністра.

Також вона додала, що нині триває спільна дипломатична робота Мінагрополітики, Міністерства закордонних справ та Мінекономрозвитку над угодою про ЗВТ із Туреччиною.

«Наша позиція в даних перемовинах є чіткою – інтереси українського аграрного бізнесу, наших виробників та експортерів мають бути враховані й відстояні. Ми вважаємо, що одним із ключових факторів для збільшення двосторонньої торгівлі в аграрній сфері буде лібералізація імпортного режиму для української аграрної продукції в Туреччині», – наголосила Ольга Трофімцева.

За даними Мінагрополітики, сьогодні Республіка Туреччина посідає четверте місце у ТОП-10 країн, до яких активно експортується українська аграрна продукція, та друге – серед країн, з яких імпортує Україна.