друкувати


Мартинюк розповів, як «кроїтимуть» державні землі

24 червня 2017, 08:11

Перший заступник аграрного міністра Максим Мартинюк розповів про урядову стратегію поводження з державними землями у ході земельної реформи. Про це він написав у своєму блозі на «Економічній правді» під назвою «Нові правила розпорядження землями: як це працюватиме». «Площа державних земель за безкоштовної передачі буде обмежуватися залежно від результатів відкритих аукціонів. Встановлюється правило «сім років – 8%», – пише він.

«У блозі нагадується, що 7 червня Кабмін ухвалив «Стратегію раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності». «Постанова змінює правила розпорядження земельними ресурсами, які належать державі, закріплює нормативи такого розпорядження та його цілі. Як це відбуватиметься? Уявімо, що минув термін, закріплений як перехідний для впровадження нових правил, і настав липень 2017 року. Що змінилося?», – пише він у своєму матеріалі.

Мартинюк наголошує на п'яти пунктах.

1. На безкоштовне передавання державних сільськогосподарських земель у власність встановлені жорсткі нормативи за площею.

«Раніше площа, яка передавалася безкоштовно, не обмежувалася. Тепер вона перебуває у залежності від результатів відкритих аукціонів попереднього періоду. Встановлений ліміт – 25% від площі земель, переданих на конкурентних засадах. Тобто робота з проведення земельних торгів у другому кварталі формує базу для безкоштовного передавання землі у четвертому. Все, що напрацювали у третьому кварталі, – для першого кварталу наступного року. Горизонт локалізації – район, щоб не допустити вичерпання всього обласного ліміту на одній територіальній одиниці з найдорожчою землею», – пише Мартинюк.

Він підкреслив, що «землі все одно не буде вистачати усім бажаючим, принаймні в короткостроковій перспективі». Водночас формування такого дефіциту, на його думку, створить додатковий контроль за процесом виділення землі з боку громадськості.

2. Безкоштовне відведення землі мусить погоджуватися із сільською радою, на території якої розміщена ділянка.
3. Припиняється практика передавання земель, які повертаються в державну власність, поза аукціонами.
4. Земельні аукціони стартують з 8%.

«Держгеокадастр підписує лише короткострокові договори оренди – на сім років. Аукціони стартують зі ставки 8%, що відповідає середньому рівню в країні. Якщо аукціон не відбувся, отже лот було погано підготовано і треба покращити організацію торгів, а не демпінгувати. Мети роздати якомога більше землі у нас нема. Учасникам земельних відносин добре відомо, що результат аукціону, за бажання, можна зробити не остаточним, уклавши додаткову угоду. Тобто формально чиновники можуть виконати умову «сім років – 8%», а потім укласти додаткові договори, у яких зафіксувати інші, лояльніші умови. Тепер ця «лавочка» прикривається. Укладання додаткових угод до угод оренди на державну землю чиновникам Держгеокадастру заборонено. Продовжувати термін оренди відносно основного договору і зменшувати ставку вони не зможуть», – коментує він цей пункт.

5. До договору оренди додається агрохімічний паспорт ґрунту.