друкувати


Мінагрополітики: кліматичні умови – найекстремальніші для АПК за останні 40 років

23 червня 2017, 17:07

Кількість опадів за період січня–червня 2017 року – найменші за останні 40 років. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час засідання робочої групи  з питань функціонування ринку зерна за участі Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Укргідрометеоцентру, представників компаній та асоціацій учасників зернового ринку, повідомляє прес-служба відомства.  

«Таких екстремальних умов щодо забезпеченості ґрунтів вологою не спостерігалося на території України уже протягом 40 років. Характерною рисою цьогорічних умов є нестача вологи у ґрунті для нормальної вегетації рослин у центральних та частині північних областей. З огляду на це, міністерство із засторогою ставиться до прогнозних показників майбутнього врожаю зернових культур, такі прогнози можна буде зробити тільки після збирання 15–20% ярих зернових», – заявила вона.

Попри це, за її словами, 2016–2017 маркетинговий рік принесе черговий рекорд за обсягами експорту зерна.

«Вважаю успіхом, що протягом останніх семи років Україна збільшила експорт борошна з 83,5 тис. тонн у 2010 році до 368,9 у 2016 році. Це свідчить про орієнтацію експортерів постачати на зовнішні ринки продукцію з доданою вартістю. Окрім того, у маркетинговому сезоні, що закінчується, буде встановлено черговий рекорд за обсягами експорту зерна. В наступному сезоні, через складні кліматичні умови, наші експортні можливості, скоріш за все, будуть більш помірними», – зазначила Олена Ковальова.

За словами президента Української зернової асоціації Миколи Горбачова, зменшення обсягів зерна не означає зменшення якості

«Агрокліматичні умови цього сезону загалом сприяють якісному поліпшенню урожаю пшениці. Очікуємо, що частка продовольчої пшениці може скласти близько 70% від загального валу», – відзначив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.