друкувати


НААН озвучила своє бачення земельної реформи

23 червня 2017, 08:28

Процес запуску обігу сільськогосподарських земель має бути спокійним і етапним, щоб залучити ефективного господаря. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало.

«Питання землі – надзвичайно складне і важливе, з ним не можна поспішати. Уряд сьогодні правильно робить, що відпрацьовує законодавчу базу. Нам потрібно від чогось відштовхуватися. Академія залучена до цього процесу й систематично вносить свої пропозиції у формування земельних відносин. Голос науки також має бути враховано», – розповів академік.

Також Гадзало зауважив, що реформа покликана збільшити прибуток людей, які працюють на землі.

Спочатку потрібно обрати модель ринку землі, яка має відповідати двом основним складовим. Перша – продавати землю лише українцям і фермерам. Друга – реформа повинна сприяти розвитку сільських територій. Люди в селі повинні мати роботу й заробітну плату, і лише тоді вони зможуть обробляти землю», – підкреслив він.

На думку президента НААН, продавати землю потрібно вкрай обережно, оскільки багато хто не вміє нею правильно розпоряджатися.

"Сьогодні важливо зрозуміти, що не всі готові працювати на землі. Для того, щоб фермер міг ефективно будувати роботу, він повинен мати профільну освіту. Однієї фінансової підтримки замало. Я знаю тих, кому допомагали придбати техніку з-за кордону, надавали кошти, однак зараз я не бачу їх у фермерській справі", – пояснив Гадзало.

Для того, щоб сільськогосподарську землю було передано ефективному господарю, визначати, хто може нею користуватися, мають місцеві громади.

"Зараз громади тільки формуються, але я думаю, що уряд піде їм назустріч і вони зможуть розпоряджатися землею. Чому їм потрібно довірити цю справу? Тому що у селі всі одне одного добре знають. Ті, хто ввійде до складу громад, знатимуть, хто може бути ефективним господарем, а кому земля не потрібна. Адже власник землі зобов’язаний про неї дбати, а не лише користуватися нею заради збагачення. На жаль, сьогодні ми вимушені говорити про те, що далеко не всі аграрії і власники є ефективними господарями. За 25 років незалежної України ми не наздогнали виробництво в аграрному секторі 1990 року, а за результатами урожаю 2016 року ми посіли 25-е місце у світі. Нам є над чим працювати й до чого прагнути", – підсумував президент НААН.