друкувати


До 1 січня 2019 року всі тваринницькі підприємства повинні перейти на систему HACCP

22 червня 2017, 13:07

Виробники продукції тваринництва мають 1,5 року на адаптацію до міжнародної системи управління безпечністю продуктів харчування. Про це повідомила під час виїзного засідання аграрного комітету в м. Нововолинськ, Волинської області заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, пише AgroPolit.com у своєму матеріалі «Товарний безвіз для АПК. Як підняти з колін тваринництво?».

Заступник міністра підкреслила, що перехід на цю систему підніме якість української продукції та спростить вихід виробників на міжнародні ринки.

«Щодо безпечності харчових продуктів, то вже прийнято закон №1602, який декларує, що всі оператори харчового ринку мають запровадити систему HACCP (система управління безпечністю продуктів) у три етапи. Останній «дедлайн» – до 1 січня 2019 року. Запровадити його мають навіть невеликі виробники продукції тваринництва. Мінагрополітики організовує безкоштовні семінари у всіх регіонах, якщо є необхідність, звертайтеся, будь ласка», – додала Олена Ковальова.

Заступник міністра також уточнила, що наразі експорт саме тваринницької продукції ще незначний.

Так, за 4 місяці 2017 року на зовнішні ринки поставлено агропродукції на суму $6,03 млрд (на 32% більше, ніж за аналогічний період 2016 року). Однак ці рекорди – заслуга переважно рослинників. Так,  вони  продали на зовнішні ринки зернових на $3 млрд, що на $2,4 млрд більше, ніж у січні–квітні минулого року. А от продуктів тваринного походження у 10 разів менше – лише на $304,4 млн. Втім, це все одно більше, ніж за аналогічний період минулого року (154,1%)», – пише видання.

На думку народного депутата («Самопоміч»), члена аграрного комітету Івана Мірошніченка, сьогодні потрібно комплексно,  а не точково, вирішувати проблеми тваринництва.

Існує великий розрив між різними напрямками тваринництва в Україні. З одного боку, впроваджуються абсолютно першокласні технології й передові компанії працюють у виробництві м'яса птиці та яєць, гідний рівень промислового виробництва свинини (данські, французькі  та канадські технології). З іншого – повна катастрофа у переробці м'яса ВРХ, баранини, овець. Досить обмежений попит і, відповідно, виробництво індиків, качок та гусей. Скромні успіхи в молочному напрямку: на жаль, є лише окремі індивідуальні, але ще не системні проекти. Тож пазл українського тваринництва складений частково і ще багато потрібно правильно скласти, щоб вийти на цілісний розвиток-зображення», – говорить він.