друкувати


У Держземкадастрі впроваджуються електронні земельні аукціони

21 червня 2017, 17:27

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу прийняв постанову про переведення Державного земельного кадастру на технологію блокчейн, що забезпечує високий рівень інформаційної безпеки, а також про переведення земельних аукціонів в електронний вигляд. Про це повідомляє УНІАН.

«Щодо переведення Державного земельного кадастру на технологію блокчейн. Це найсучасніша технологія, яка забезпечує найвищий рівень захисту. Крім того, постанова переводить аукціони з продажу землі в електронний вигляд», - сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Роман Чуприненко, представляючи постанову.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на засіданні 7 червня прийняв постанову, яка зобов'язує Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру передавати українські сільськогосподарські землі в оренду виключно через аукціони. За словами Гройсмана, постанова покликана усунути корупцію у сфері розпорядження держземлями.

З 2001 року в Україні діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року. В меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планує до кінця травня 2017 року прийняти закон, котрий регламентує обіг земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) - на продаж сільгоспземель. Експерти й суспільство розділилися в думках щодо скасування заборони на продаж сільгоспземель. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі іноземними компаніями.

У Мінагрополітики прогнозують, що економічний ефект від відкриття ринку землі в Україні буде помітний не раніше, ніж через 5-7 років.