друкувати


НААН відкриє насіннєвий завод в Миронівському інституті пшениці в 2018 році

20 червня 2017, 09:16

Наступного року в МІП ім. В.М. Ремесла відкриється власний насіннєвий завод та біотехнологічна лабораторія. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Урожай насіння 2018 року в Миронівському інституті пшениці ім. В.М. Ремесла буде доводитись до кондиції вже на власному сучасному заводі. Про плани відкрити в Миронівському інституті пшениці власний насіннєвий завод та біотехнологічну лабораторію розповів під час прес-конференції на Міжнародному дні поля  «Сучасні сорти зернових  культур  миронівської селекції та особливості технології їх вирощування» президент НААН Ярослав Гадзало.

На наступний рік на цей день, на день відкриття дня поля, ми відкриємо також завод по насінництву. Ми покажемо, які можливості має наша наукова установа. І, я думаю, що наступного року буде відкрита і лабораторія для біотехнологій, тобто проведення селекції не тим методом, яким ще зараз проводиться, бо нам не вистачає саме дорогого іноземного обладнання для цієї лабораторії, а це вже на рівні ДНК буде проводитись прискорена селекція генетичним методом. Тому що генетичні можливості, генетична цінність миронівської пшениці є одними з найкращих в світі і їх, звичайно, треба використати», — розповів президент НААН.

Як розповів директор інституту Олександр Демидов, аграрна наука в МІП ім. В.М. Ремесла не зупиняється і досягнення останніх років є доволі значними.

Зокрема, зараз в Державному реєстрі сортів рослин перебуває 83 сорти зернових, а на держвипробування передано ще 39 сортів селекції миронівського інституту, які показують себе з найкращого боку в усіх кліматичних зонах України. Але також працюють в установі й над вдосконаленням технологій вирощування пшениці.

Зокрема, минулого року було створено лабораторію агротехнологій, де досліджуються різні прийоми та методи вирощування, в том числі й по таких попередниках, як соняшник, соя, кукурудза та інші популярні на сьогодні культури.