друкувати


Для захисту інформації Дерземкадастру використають Blockchain

19 червня 2017, 10:54

16 червня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю щодо створення новітньої цифрової системи захисту даних Державного земельного кадастру від зовнішнього втручання. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Програмний продукт буде розроблений на базі технології Blockchain, яка є найбільш досконалою із існуючих на сьогодні в сфері захисту даних.

Меморандум підписали перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов, голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко, виконавчий директор «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин та генеральний директор «Bitfury Hoilding B.V.» Валерій Вавілов.

Державний земельний кадастр є потужною інформаційною системою, яка містить в собі дані про земельні ділянки, часткову інформацію про власників, про обмеження щодо використання земельних ділянок. Тому ми всі розуміємо, що питання безпеки інформаційних даних земельного кадастру та зведення рівня людського втручання до мінімуму є першочерговим завданням для повноцінного функціонування системи та гарантування прав громадян. Blockchain є одним з тих інструментів, який дозволить нам виконати це завдання», - зазначив Мартинюк.

За словами першого заступника міністра, перевагою Blockchain є те, що структура системи передбачає наявність стороннього аудитора, який буде здійснювати нагляд за коректністю її функціонування і сприятиме прозорості інформаційного ресурсу. Передбачено, що такий зовнішній аудит може здійснювати міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна.

Новітні технології – потужний механізм запобігання корупції та індикатор прозорості влади. Transparency International Україна й надалі продовжуватиме моніторити, контролювати якість державного управління та сприяти становленню відповідального партнерства «золотого трикутника» - громадянське суспільство, влада та бізнес», - зауважив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Також Transparency Internation може надати якісну антикорупційну експертизу при розробці програмного забезпечення та застосуванні Blockchain.

Перед нами стоїть важлива задача - забезпечити максимальний захист даних Державного земельного кадастру, зокрема і в контексті проведення земельної реформи та запуску ринку землі. І від сьогодні, після підписання Меморандуму ми почнемо технічне виконання цієї задачі, що дозволить нам вийти на новий щабель захисту інформації ДЗК», - підкреслив Мартинюк.