друкувати


Молочники хочуть особливих вимог до маркування і реалізації молоковмісних продуктів

16 червня 2017, 18:13

Асоціація виробників молока (АВМ) підтримує ухвалене рішення судової палати Європейського союзу у Люксембурзі про те, що виробники продуктів рослинного походження не мають права давати такій продукції «молочні» назви. Про це повіжомляє прес-служба АВМ.

«За ініціативи АВМ та ГС «Всеукраїнська аграрна рада» розроблений законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» (щодо молоковмісних продуктів)» (реєстр.№3043-1 від 23.09.2015), яким передбачається ввести поняття «молоковмісний продукт», встановити особливі вимоги щодо маркування і реалізації  молоковмісних продуктів, а також передбачити відповідальність за порушення цих вимог», - зазначи лавіце-президент АВМ Ганна Лавренюк. 

Ганна Лавренюк підкреслила, що відповідно до цього законопроекту, у виробництві молочних продуктів забороняється використання жирів і білків немолочного походження, а у виробництві традиційних молочних продуктів – ще й будь-яких стабілізаторів та консервантів.  

У виробництві молоковмісних продуктів забороняється додавання сировини немолочного походження, яка замінює молочний жир більш ніж на 50 відсотків у жировій фазі продукту», - сказала віце-президент АВМ.

За її словами, особливе значення у законопроекті має маркування та розташування на полицях магазинів молочних та молоковмісних продуктів.

Ганна Лавренюк відзначила:

На упаковці молоковмісних продуктів обов’язково має бути напис: «Молоковмісний продукт. Містить жири немолочного походження», причому розмір шрифту такого тексту має становити не менше 80% найбільшого розміру шрифту тексту основної назви такого продукту чи знаку для товарів і послуг».

Так, за вимогами запропонованого законопроекту, молочні продукти мають бути експоновані на прилавках, секціях прилавку чи стелажах окремо від молоковмісних продуктів, які мають бути позначені текстом такого змісту: «Молоковмісні продукти. Містять жири немолочного походження».

У запропонованому АВМ законопроекті є положення про відповідальність виробників і торгових мереж у випадку порушення особливих вимог маркування молочних та молоковмісних продуктів,  або умов експонування продуктів», - додала вона.

Також Ганна Лавренюк наголосила: «Відверта фальсифікація молочних продуктів, а також обмежена можливість споживачів здійснювати свідомий вибір молочних продуктів через недосконале маркування та експонування продуктів у торгових мережах створюють умови для нечесної конкурентці між переробними підприємствами, які виробляють молочні продукти винятково із молочної сировини, і тими, що застосовують дешевші інгредієнти рослинного походження. Це призводить до зниження попиту на молоко-сировину та несправедливого співвідношення цін на сировину екстра та нижчих ґатунків, і відповідно, до втрати економічної зацікавленості господарств у підвищенні кількості та якості виробленої продукції, аж до повного згортання молочного напрямку. Крім того, неконтрольоване застосування рослинних замінників, зокрема сумнівної якості, у поєднанні із низькою інформованістю споживачів про різницю між молочними та молоковмісними (спреди, сирні та сметанні продукти тощо) продуктами призводить до зростання загрози здоров’ю населення».

Передбачені законопроектом положення концептуально узгоджуються з підходами, передбаченими законодавством ЄС, у якому визначені вимоги до реалізації молока та молочних продуктів, а також передбачено, що держави-члени повинні вжити заходів для інформування споживачів про характер та склад відповідних продуктів, у тих випадках, коли відсутність такої інформації може спричинити введення споживача в оману. Тому у прийнятті даного законопроекту повинні бути зацікавлені не лише споживачі, а й керівництво держави.