друкувати


«Батьківщина» не вважає необхідним відкривати ринок землі

16 червня 2017, 13:46

Фракція «Батьківщина» виступає категорично проти відкриття ринку землі. Про це в програмі «Право на владу» на телеканалі «1+1» повідомив народний депутат Вадим Івченко.

Він навів беззаперечні приклади, як вже сьогодні неконтрольований чорний ринок землі потроху лишає українських селян та фермерів можливості заробітку, а з країни виводяться колосальні кошти, які заробляють на наших чорноземах іноземні, зокрема і російські агрокорпорації.

«Якщо сьогодні без вільного продажу землі вони набрали собі величезні земельні банки, то що буде із землею після відкриття ринку?» – запитав парламентар.

Депутат від «Батьківщини» повідомив, що на сьогодні середній агрохолдинг має 137 тис. га і динаміка зростання агрохолдингів збільшується.

Майже 4 млн га в Україні обробляється іноземними холдингами. Наприклад, російська компанія «Ренесанс груп», яка має 261 тис. га (це 4 райони будь-якої області), показує прибуток на одному гектарі нашої землі до 1 тис. дол. При тому, що середня орендна плата за землю, за даними Світового банку, становить 780 грн на рік. Кого ми годуємо?» – обурився Вадим Івченко.

Політик також навів приклад країн, в яких сьогодні найчастіше купляють та продають землі — Індонезія, Україна, Росія, Папуа Нова Гвінея, Бразилія, Аргентина, Ефіопія, Гана.

Дуже важко назвати ці країни економічно успішними. А в Європі в середньому на рік продається лише від 0,1 до 1,5% землі. Також, потрібно згадати, що в цих країнах майже знищена корупція і висока довіра до судової системи. Про нашу країну цього сказати поки що не можна. Польща сьогодні має виручку з одного гектара 1 300 євро, а ми – 285 євро. Це показує те, що на потрібно  віддавати землю тим, хто створюватиме додану вартість та робочі місця. Земля повинна створювати додану вартість та давати роботу і заробіток людям», – наголосив він.

Вадим Івченко також назвав декілька аспектів, проти яких не може піти партія «Батьківщина» у питанні відкриття ринку землі.

По-перше, держава не створила покупця. 67% людей – на дотаціях, 20% – ледь живуть на ту заробітну плату, яка є сьогодні. Хто буде покупцем такої землі? По-друге, судова система. За минулий рік подано 17 100 позовів – це рейдерські захоплення через судову систему, яка сьогодні не може захищати нормального власника землі. По-третє, аграрний устрій, де 40% (це 4,5 млн людей) перебувають поза цим устроєм. Ці люди не мають пенсійного, трудового стажу, за копійки продають молоко та м’ясо, але водночас саме вони виробляють 40% продукції», – пояснив парламентар.

Окрім того, депутат від «Батьківщини» звернув увагу на те, що сьогодні ніхто не займається тим, щоб одноосібні селянські господарства трансформувати в сімейні ферми та зробити повноцінними гравцями на ринку землі зі статусом сільгосптоваровиробника.

Він зазначив, що перед тим, як відкривати ринок землі, треба запитати про це в народу, адже, за останніми соціологічними даними, 73% власників паїв проти продажу землі.