друкувати


ПАТ «Аграрний фонд» планує залучити 6,7 млрд грн кредитних коштів

16 червня 2017, 12:12

ПАТ «Аграрний фонд» планує здійснити залучення коштів в обсязі 6,7 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба ПАТ«Аграрний фонд».

З них 1,7 млрд грн - короткострокові кредити та 5 млрд грн - за рахунок випуску простих іменних облігацій Товариства.

Дані кошти планується спрямувати на збільшення підтримки сільгоспвиробників через форвардні програми та, як наслідок, збільшення обсягів закупівлі та реалізації продукції ПАТ «Аграрний фонд».

Відповідна інформація міститься в фінансовому плані Товариства, який був нещодавно розглянутий на профільному комітеті Верховної Ради України.

Нажаль, окремі засоби масової інформації, коментуючи цифри фінплану ПАТ «Аграрний фонд» припустилися прикрих помилок в розрахунках та невірних інтерпретаціях щодо прибутку та кредитного портфелю, тож прес-служба держкомпанії сьогодні надає додаткове обґрунтування необхідності залучення додаткових кредитних коштів, про котрі йде мова в фінплані.

Нагадаємо, що при створенні в 2013 році державою було наповнено статутний капітал ПАТ «Аграрний фонд» в сумі 5 млрд грн для здійснення фінансово-господарської діяльності. Однак в 2014-2015 роках колишні керівники підприємства розмістили понад 2,5 млрд грн в банках, які наразі перебувають в стадії ліквідації - ПАТ «Брокбізнесбанк» та ПАТ «Радикал Банк», - і Товариство фактично втратило ці кошти.

Тому станом на 2017 рік Товариство у своїй діяльності оперує оборотними активами у сумі близько 3 млрд грн, структура яких постійно змінюється в залежності від періоду. Так, в осінньо-зимовий період основними активами Товариства є зерно, в весняно-літній період - грошові кошти, отримані від продажу борошна та зерна, які одразу спрямовуються на форвардні контракти на поставку зерна майбутнього врожаю.

Проте для здійснення закупівлі зерна, необхідного для забезпечення продовольчої безпеки країни (щороку близько 1 млн тонн), забезпечення прибутковості підприємства, для підтримки стабільних позицій на ринку, Товариству необхідно залучати додаткові оборотні кошти.

Це спричинено рядом факторів.

По-перше, через нестабільну економічну ситуацію в країні в 2014-2015 роках, купівельна спроможність національної валюти знизилась більш ніж в три рази, відповідно, і Товариству для здійснення закупівель зерна в необхідних обсягах необхідно заплатити за нього втричі більше.

По-друге, ПАТ «Аграрний фонд», будучи одним з лідерів аграрного ринку України та одним з найприбутковіших державних підприємств, не має власних виробничих потужностей. Товариство вимушене працювати з партнерами за давальницькою схемою і нести додаткові витрати на оплату послуг зі зберігання, переробки, переміщення зерна тощо.

Наша компанія неодноразово зверталась з пропозиціями до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо можливості надання нам виробничих потужностей. Це допомогло б суттєво зекономити кошти, а відтак, збільшити прибуток та, відповідно, дивіденди, що ми перераховуємо державі.

Тож у «Аграрного фонду» у склались об'єктивні причини для додаткового залучення обігових коштів.

Висловлені зауваження щодо доцільності залучення коштів через ріст витрат на їх обслуговування справді мають місце бути, проте у матеріалах ЗМІ не зазначено, що в результаті залучення коштів у 2017 році передбачається збільшення валового прибутку Товариства на 1,2 млрд грн порівняно з 2016 роком, фінансового результат від операційної діяльності на 694,2 млн, який в повному обсязі покриває витрати на обслуговування залучених коштів у сумі 606,3 млн грн, та приводить до зростання чистого прибутку Товариства на 42,7 млн грн до 91,4 млн грн.

І це лише в поточному році. А в середньостроковій перспективі завдяки залученню додаткового фінансування, що передбачено проектом фінансового плану ПАТ «Аграрний фонд» чистий прибуток Товариства зросте з 91,4 млн грн у 2017 році до 660,4 млн грн у 2021 році (+569 млн грн), а отже і збільшення розміру частки відрахувань до Державного бюджету у вигляді дивідендів з 24,4 млн. грн у 2017 році до 156,7 млн. грн у 2021 році (за умови відрахування 50% чистого прибутку, як це є зараз).

Також слід зазначити, що Товариство не є зернотрейдером в класичному розумінні, а виконує покладені на нього державою функції. Зокрема - підтримує сільгоспвиробників шляхом укладення форвардних програм на закупівлю зерна майбутнього врожаю. Через це оборотність капіталу Товариства в декілька разів нижча, ніж у класичних зернотрейдерів.

Поряд з цим, основна продукція Держкомпанії - продовольча пшениця та пшеничне борошно, в нинішніх умовах є продуктами що продаються нами з мінімальною націнкою з метою підтримки низького рівня цін на цю продукцію з метою стримування інфляції.

Ці фактори свідчать про те, що у діяльності Товариства не існує прямої лінійної залежності між збільшенням чистого прибутку в таких самих обсягах як і збільшення оборотного капіталу підприємства.

Саме тому зауваження Міністерства фінансів України були детально вивчені та частково враховані, про що було сказано на засіданні урядового комітету. З нашими аргументами погодились представники як Міністерства фінансів України, так і Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Рішення про погодження проекту фінансового плану було прийнято одноголосно із відповідним узгодженням деяких параметрів в різних таблицях документа до єдиної кредитної політики підприємства, і документ в цілому був погоджений та затверджений Міністерством агарної політики та продовольства України, та урядовим комітетом і переданий на затвердження Кабінетом Міністрів України.

Отже, ще раз підкреслюємо, що додаткові витрати на обслуговування залучених коштів в повному обсязі покриваються операційною діяльністю Товариства, а залучення необхідного фінансування дозволить Товариству збільшити чистий прибуток, а отже - і збільшити виплату дивідендів на користь держави, та забезпечити виконання покладених на ПАТ «Аграрний фонд» завдань та функцій в повному обсязі.

Поряд з цим слід зазначити, що Товариство не розглядало можливість докапіталізації підприємства шляхом збільшення статутного капіталу, 100% якого належить державі. Таке залучення було б значно дешевше для підприємства, оскільки воно б не мало фінансових і операційних витрат, про які написано вище, проте ці витрати стали б додатковим навантаженням для бюджету країни.

На превеликий жаль, залучений капітал платний. Отже, Товариство свідомо і компетентно планувало залучення фінансування, заклавши в фінансовий план всі вищезгадані витрати.

Ще раз підкреслюємо, що витрати на обслуговування залученого капіталу в повній мірі перекриваються дохідною частиною фінансового плану Товариства, а прибуток в 2017 році має бути вдвічі більшим, ніж в 2016.

ПАТ «Аграрний фонд» є компанією зі 100% державною власністю завжди дотримується максимальної відкритості у своїй діяльності перед пресою та громадськістю. Прозорість та нульова толерантність до корупції - основні принципи, що втілюються в компанії новою командою, очолюваною Андрієм Радченком, котра прийшовши після перемоги Революції Гідності зробила ПАТ «Аграрний фонд» другою за прибутковістю державною компанією в країні, перерахувавши вже за перший рік своєї роботи дивідендів та податків державі більше 1 млрд грн.